Селекцията на Френския институт „На вълните на музиката“ продължава на 8 март с петъчната прожекция на биографичната драма Дивертименто от 18:30 часа в зала „Славейков“ в София. Мари-Кастий Ментон Шаар режисира имена като Улая Амамра, Лина Ел Араби и Нилс Ареструп в тази история за седемнадесетгодишната Захия Зиуани, която мечтае да стане диригент на оркестър. Сестра й близначка Фетума, иска да израсне като професионална виолончелистка. Закърмени от ранно детство с класическа симфонична музика, те се стремят да дадат достъп до нея на всички хора по света.


Но как да сбъднеш тези мечти през 1995 г., когато си жена от алжирско потекло и живееш в предградието Сен Дени? С упорство, страст, кураж и най-вече с невероятния проект за създаване на собствен оркестър: Divertimento.


Разказ, който съдържа прекрасен урок за кураж и постоянство, базиран на реални факти.

А в събота, 9 март, от 19:00 часа е прожекцията на Луи на Гийом Кане със звезден състав, воден от Виржини Ефира, Матийо Касовиц, Гийом Кане, Летисия Каста и Натали Бай.

На вълните на музиката
На вълните на музиката

Губейки вдъхновението си, композитор се изолира в запустяла къща, на малък остров, в Бретан. Там той намира старо пиано и бива посещаван от хора, които не го оставят да си почине.

Селекцията „На вълните на музиката“ съчетава рок и класическа музика, френски шансон… Бунт и очарование, огорчение и екстаз, щастие и ритъм, смях и писъци: пъстра палитра от емоции, завещани от историческото римуване между кино и музика, които искат да ни накарат да блуждаем, да мечтаем и да танцуваме заедно.

Входът е с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *