Преди да се впуснем в коледните празници от екипа на Кинематограф са ни подготвили пътешествие из парадоксалните земи на вероятно най-великата мечта на човечеството, а именно тази за съвършеното общество, което се намира в хармония, изтъкана от справедливи закони, толерантност и всеобщо щастие. Но дали тази мечта не е всъщност кошмар и каква е цената, която трябва да платим, за да я постигнем?Редакторите на платформата за късометражно кино са подготвили селекцията Утопия: Късо кино за дълъг размисъл, за да ни въвлекат в ребусите на утопичните копнежи.

Оказва се, че нашето съвремие е плодородна почва по-скоро за противоположния жанр в литература и кино – антиутопия или дистопия. Любопитно е, че както в художествените произведения, така и в реалността, някои от най-ужасните и разрушителни събития са предшествани от сляпата вяра, че именно това е пътят към по-добро състояние на света, а двете взаимоотричащи се понятия изглеждат неразривно свързани. На 13 декември от 19:30 часа в Синегранд, София ще можем да се потопим в провокативната вселена на утопичното късометражно кино.   

Събитието се провежда като част от пилотния проект Киноклуб София, който се осъществява с финансовата подкрепа на Столична Община.

Основен акцент за вечерта е Кокичета в края на влака (2022) от режисьора Галина Георгиева. Филм, който разказва за една жена, която се бори за правото си на държавно асистирано самоубийство, но намира нова причина да живее, след като последните ѝ три кокичета се оказват способни да произвеждат безплатна енергия за всички. Заглавието е селектирано в късометражната програма на София Филм Фест, както и на МФФ Краков 2022.

Второто българско присъствие ще бъде филмът Ви (2021) на режисьора Деян Цвятков. Изпълнена в естетиката на ретро футуризма, историята разказва за революционния софтуер Ви, кръстен на неговия създател Виктор (Йордан Ръсин). Програмата му възпроизвежда в служителите на една компания кошмарни сънища и използва техните емоции, за да генерира непозната до този момент изчислителна мощност. Те биват вързани към устройства, които засичат тяхната мозъчна активност, трансформират я и така захранват централната система, която, както се твърди от безскрупулния представител на компанията Тони (Иво Аръков), притежава производствен капацитет без аналог. Всичко върви по план, докато един ден в поредния кошмар, администраторът на съновната реалност Виктор не среща случайно Лора (Костадинка Аратлъкова). През 2021 година „Ви“ печели наградата за най-добър късометражен филм на международния Berlin Sci-Fi Filmfest. 

Сред другите филми за вечерта има заглавия от Франция, САЩ, Китай, Норвегия и Испания. Зрителите ще имат възможността да се разходят из останалата без сняг Антарктида, да видят как Айфеловата кула е изхвърлена като ненужен боклук и да бягат от федерални агенти роботи в Бангкок.Един подбор, който ще предизвика въображението, както на любителите на научната фантастика, така и на всеки, който някога си е представял как ли би изглеждало бъдещето на човечеството.   

Следете актуалната програма на https://kinematograf.bg/programa

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *