Нали сте гледали онези зашеметяващо интересни клипове за това как се прави „Foley“ за филми, сериали и реклами, т.е. звуците, които чуваме, например когато някакви хора се бият и се чупи кост, това всъщност е звук от пречупването на стрък целина. Правенето на такъв тип звукови ефекти си е напълно отделен дял от филмовото изкуство и много препоръчваме да се гледат подобни клипове (особено за феновете на ASMR), защото просто е супер интересно какви предмети и техники се използват за възпроизвеждането на най-обикновени звуци.

Това изкуство дава и началото на историята в новия филм Piaffe, чийто сюжет обаче завива в напълно различна посока. Първоначалната идея е, че когато Зара, която е „Foley” артист преживява нервен срив и влиза в някакъв тип институция за ментално болни, нейната сестра Ева, която е интроверт, трябва да поеме работата на сестра си. Ева се обсебва от идеята да създаде перфектните звуци за реклама, в която има кон, което в един момент води до това, че ѝ пораства конска опашка.

Вежте трейлъра сега: 

Piaffe за пръв път е показан миналата година на фестивала в Локарно, където става огромен хит и можем да си представим защо. По трейлъра си личи, че това е филм, който едновременно е нестандартен и странен, но в същото време все пак следва някаква разпознаваема структура, не е напълно авангарден до степен на неразбираемост. Също така си личи, че той е дълоко фокусиран върху някои от понякога пренебрегваните страни на филмовото изкуство като звука и звуковите ефекти. Без съмнение освен това е прочувствен, еротичен, фетишистки и се занимава с теми за идентичността, увереността и себепознаването, които привличат всеки един себеуважаващ се артистичен персонаж. Изглежда ни доста интересен и уникален и при първа възможност бихме го видели, дори и за да можем после да кажем, че е просто арт претенция.

Piaffe е режисиран от Ан Орен (The World Is Mine), която е и автор на сценария заедно с Таис Гисаола. В главните роли са Симон Бучо, Симон(е) Джакириума Петау и Себастиан Рудолф.

Премиерата в определени кина ще бъде на 15 септември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment