Селекцията на Френския институт с филми на Жерар Депардийо завършва зрелищно с прожекции на историческата драма Мъже и кримката Мегре и мъртвото момиче.

Ето го и сюжета на Мъже, който ще бъде показан тази вечер от 18:30 часа в зала „Славейков“: „Били са мобилизирани в Алжир по време на „събитията“ през 1960 г. Две години по-късно, Бернар, Рабут, Феврие и други се връщат във Франция. Не са споделяли за живота си там и всеки тръгнал по своя път. Но понякога е достатъчен и най-дребният повод – рожден ден, малък подарък, та 40 години по-късно миналото да нахлуе отново в живота на хората, мислели, че могат да го зачеркнат.“

Филмът е едно от новите заглавия с актьора и излиза миналата година по-кината. Още по-нова е криминалната драма Мегре и мъртвото момиче на майстора Патрис Льоконт с прожекция утре от 19 часа. Тук на Жерар Депардийо партнират Мелани Берние, Ерве Пиер, Орор Клеман, Жад Лабест и Пиер Мур.

Младо момиче, облечено в красива вечерна рокля, е намерено мъртво на парижки площад. Комисар Мегре ще направи всичко възможно да идентифицира жертвата, макар и на пръв поглед нищо да не може да му помогне. Никой не я познава и не си спомня за нея. Появява се обаче престъпничка, която поразително прилича на момичето…

Адаптирайки прочутия роман на белгийския писател Жорж Сименон, издаден през 1954 г., режисьорът Патрис Льоконт възкресява добрата традиция на „старомодното” разказване на истории, като поставя на фокус темите за привилегиите, социалния статус, властта и лоялността.

Френският институт предлага на българската публика тези декемврийски срещи с разкошните роли на неподражаемия, непредвидим и необуздан екранен авантюрист Жерар Депардийо. Вече близо пет десетилетия той пробива световните кино екрани, след което изчезва и се появява там където най-малко го очакваме. Неизменен персонаж на френското кино, енигматична личност, чиято чувствителност и очарование умело се прикриват зад показна сила и могъщество. Изобилната му филмография включва повече от двеста филми. В края на декември Депардийо навършва 74 години, а с годините става все по-активен.

Вече близо половин век години той е една от най-обсъжданите и противоречиви европейски знаменитости. Бонвиван, който казва, че може да изпие 14 бутилки вино на ден. Национално богатство за много французи и ходещ скандал за други. Кошмар за конформистите, които искат всички популярни фигури да бъдат политически коректни клонинги.

Той привлича внимание през 80-те с роли в Последното метро и Полиция, а през 1990-а става световна звезда със Сирано дьо Бержерак, който му носи номинация за „Оскар”, награда в Кан и статуетката „Сезар”.

После продължава своя възход в западни продукции и пробива на американския пазар с 1492: Завладяването на рая, Зелена карта, Хамлет, Желязната маска, Животът на Пи и многото други. Енергията му изглежда неограничена, той продължава да се снима в няколко филма всяка година и постоянно преминава от проект на проект. Филмовата продуктивност на Депардийо върви успоредно с апетита за сладък живот, скандали и приключения.

Всички филми от програмата са със субтитри на български език. Входът е с билет (стандартна цена 7 лв. / намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Similar Posts