Проекти, които се разработват с години и срещат трудности с излизането си на екран (дори и без ситуация на пандемия, която да раздруса цялата индустрия), са под път и над път и само по себе си, това не е причина да се притеснява човек за качествата на крайния продукт. Но когато броени дни преди официалната премиера не сме виждали дори и една снимка от филма (а единствената информация, свързана с него, е за отношения на актьорите в личния им живот), камо ли трейлър, и в последния момент се взима решение за разпространение директно за стрийминг, това за нас са червени флагове, че нещо не е наред.

Поради тази причина подхождаме със свито сърце към първия пълен трейлър на „Дълбока вода“ („Deep Water”) – предвожданата от любимия ни Ейдриън Лайн („Девет седмици и половина“, „Фатално привличане“, „Изневяра“) дълго очаквана екранизация на едноименния роман на Патриша Хайсмит. Страхуваме се, че това, което ще видим, няма да ни хареса, но натискаме плей скоростно, за да не отлагаме болката.

Припомняме, че „Дълбока вода“ разказва за отношенията между съпрузите Ван Алън – Вик (Бен Афлек) и Мелинда (Ана де Армас), чиято любов отдавна е изтляла. В опит да избегнат бюрократщината и публичното им осъждане, двамата сключват сделка, която позволява на Мелинда да има афери, стига семейството да остане цяло. Скоро обаче Вик е поразен от силна ревност и той отново търси любовта на Мелинда. Така между двамата започва опасна психологическа игра, която може да има фатални последици.

Вижте трейлъра.

Отдъхваме спокойно. Не изглежда като нещо „Уау!“, но нивото определено е над средното. Предвид този трейлър, фактът, че Ейдриън Лайн е майстор на подобни истории, а и с Патриша Хайсмит като литературна основа, смятаме, че „Дълбока вода“ има всички шансове да бъде наистина качествен и дълбок психологически трилър от ранга на „Не казвай сбогом“ или някои от другите класики в жанра, част от които са режисирани от самия Лайн. Премиерата на филма е само след 10 дни и нямаме търпение да се подредим пред екрана.

За финал вижте официалния синопсис на романа, издание на Ciela, както и нов постер.

Бракът на Вик и Мелинда отдавна е проформа. Отношенията им са хладни, съжителството им е рутинно, а любовта е атрофирала. Двамата обаче поддържат изкуствения имидж на щастливо семейство, като игнорират темата за развода, за да си спестят досадата на бюрокрацията и хорските одумки. Зад привидното брачно щастие се крият фатални намерения.

Нужна е обаче някаква промяна. Нещо трябва да се случи… и нещо ще се случи. За Мелинда жребият е привидно лесен – тя получава картбланш да си ляга с когото пожелае, докато Вик ще трябва да се бори с ревността, която се засилва с всеки ден все повече и повече… докато внезапно напрежението не се покачи дотолкова, че да провокира най-фаталната от всички фатални теми: темата за убийството.

В романа на Патриша Хайсмит фасадата на живота от щатските предградия постепенно се срива и отдолу лъсват грозният облик на фалша и кривият силует на лицемерието.

Дълбока вода“ е класика в най-чистия и честен смисъл на понятието – книга, която е провокирала тогава, но провокира и днес, която изпреварва времето си и води до обособяването на собствен поджанр, и е вдъхновила няколко екранизации.

deep-water-poster-20220308

Режисьор на „Дълбока вода“ („Deep Water”) е Ейдриън Лайн („Девет седмици и половина“, „Фатално привличане“, „Лолита“, „Изневяра“), а сценарият е на Зак Хелм („Не може да бъде!“) и Сам Левинсън („Еуфория“), по едноименния роман на Патриша Хайсмит. В ролите освен Бен Афлек и Ана де Армас са Трейси Летс, Лил Рей Хауъри, Даш Михок, Фин Уитрок, Кристен Конъли, Рейчъл Бланчард, Девън Тейлър, Джеф Поуп, Джейкъб Елорди и др.

Премиерата е на 18 март по Hulu.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Много добре засега. Точно след Батман такъв филм ми се гледа 🙂

  2. Melinda….my Love !

    Just the beating of yours and my heart,
    As I whisper „your Ass is but a work of Art“,
    Two bodies joined in lust, a sweet dance,
    Never knew that assfucking was such a romance….