1 (1)

Френският институт в България и Bioderma посрещат есента с месец, посветен на френското кино, създадено от жени режисьори. Потопете се в пищно визуално и творческо пътешествие през територии, истории, жанрове, образи и форми.

Женската перспектива към киното е различна, поетична, свежа, нова и вдъхновяваща. Женският режисьорски поглед открива и предава красотата, заиграва се със смисъла, обогатява вечните търсения на отговор за „човешкото състояние“.

Невъзможна любов
Невъзможна любов

Този септември гледайте осем филма, на осем жени, но не по Озон. Цикълът започва на 3 септември, петък, в зала „Славейков“ с „Невъзможна любов“, Катрин Корсини отвежда зрителите в Шатору през 50-те години на ХХ век и поставя въпроса за това колко е ефимерно щастието. Филмът ще бъде представен от режисьора Стефан Прохоров.

Всичко, което ми остава от революцията“ на Джуди Дейвис прави препратки към сблъсък на поколенията с палитра от символи и кадри, които се запечатват в съзнанието.

„Антоанет в Севените“
„Антоанет в Севените“

Режисьорката Каролин Винял ще ни запознае с „Антоанет в Севените“ – романтично-комично откровение с природни красоти и едно харизматично магаре. За своята игра във филма на Лор Калами беше отличена с награда „Сезар“ 2021 за най-добра актриса. Преди началото на прожекцията кинокритикът Владислав Апостолов ще разкаже повече за тази комедия.

Анес Жауи режисира и играе „Пред погледа на всички“. История за слава и суета, за идеали и разочарование, за магията на телевизионния образ и обаянието на Париж.

„Завръщане“
„Завръщане“

Драмата „Завръщане“ успешно тества таланта на Джесика Палю да адаптира Серж Жонкур и неговата „L’Amour sans le faire“. История, която може да хване всеки за гърлото.

Великата Анес Варда остава в сърцата ни с класики и шедьоври. Селекцията ни предлага нейното бижу „Клео от 5 до 7“ – образец от Новата вълна на френското кино от 60-те, променила облика на цялото седмо изкуство. Повече за филма ще научите в деня на прожекцията от режисьора Стефан Прохоров.

„Огромна“
„Огромна“

Софи Летрунер режисира „Огромна“, комедия за банална, но и необикновена двойка. За пианистка и нейният агент, и за изненадващите облаци на хоризонта.

Нежна песен“ пее с режисьорския си глас Люси Борлето. Семейство с малки деца се нуждае от детегледачка, която идва и бързо заема централно място в дома. Скоро действията на професионалистката стават притеснителни. Филмът е екранизация на едноименния роман на писателката Лейла Слимани, отличен с награда „Гонкур“ за 2016 г.

Прожекциите са в зала „Славейков“ в София, всеки петък и събота от 3 до 25 септември. Повече информация за програмата можете да откриете на уеб страницата на Френския институт в България.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *