Обожаваме филми, комбиниращи фантастика и камерен трилър в едно, но за съжаление, те не са често явление, затова сме адски изненадани, че само три дни след излизането на тийзър трейлъра на „Oxygen“ на Александър Ажа, научаваме за още един (при това отново френски) филм, който привидно разказва същата история – без да знае „как и защо“, жена, принудена да се бори за живота си, хваната в капан на силно ограничено пространство.

Става дума за „Meander“ на режисьора и сценарист Матийо Тури („Hostile“), който, както вече споменахме, разказва за жена (Гая Вайс, „Vikings“), която се събужда в странна тръба, пълна със смъртоносни капани. Единствената ѝ опция за оцеляване е на всеки осем минути да се движи напред в безкрайния лабиринт, но не знае колко дълго може да продължи.

Ако при „Oxygen“ очевидните сравнения бяха с „Buried“, то при „Meander“, първото заглавие, което изниква в съзнанието ни, още на ниво синопсис, е „Кубът на страха“ („Cube“) на Винченцо Натали. Прилики, затвърдени и от първия трейлър на филма. Вижте.

Meander“ беше селектиран за няколко жанрово ориентирани фестивала, което би трябвало да е някакъв атестат за качество – най-малкото, че не е някаква трагедия. Тук-там се намират и ревюта, но все още са доста малко, че да се придобие някаква по-добра представа какво да очакваме. Не че отзивите са някакъв ултимативен съдник, но ако за такъв филм са повсеместно отрицателни, смятаме, че нещата са ясни.

За себе си можем да кажем, че имаме голям интерес към „Meander“, тъй като, както вече отбелязахме в началото, е комбинация от двата ни най-любими типа филми, но се надяваме да бъде нещо повече от по-камерно копие на „Кубът на страха“.

mm2-poster-2021 mm-poster-2021

Режисьор и сценарист на „Meander“ е Матийо Тури („Hostile“), който, между другото, е бил асистент режисьор на втория екип на „Гадни копилета“, а в ролите са Гая Вайс и Петер Франзен.

Премиерата е предвидена за 16 юни.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. „Кубът на страха“ е … надценен, но запомнящ се. Този действително изглежда любопитно и много чисто.