Тазгодишният награден сезон е безпрецедентен по много причини, основна от които е това, че е много по-разтеглен във времето – „Оскарите“, официалният край на наградният сезон, ще бъдат връчени на 25 април, цели два месеца по-късно от нормалното. Заради това, за разлика от предишни години, имаме филми с надежди за награди, които се включват в надпреварата доста по-късно от обикновено. Един от тях (вероятно) ще бъде „The Mauritanian” на Кевин Макдоналд, който сме споменавали когато той се наричаше „Prisoner 760”.

Припомняме, че „The Mauritanian” ще разкаже истинската история на Мохамеду Оулд Слахи – мавританец, държан като затворник години наред от американското правителство в Гуантанамо Бей, без да му бъде повдигнато официално обвинение, без дело, просто заради подозрения, че е действал като помощник на Осама Бин Ладен в набирането на хора за извършването на атентата на 11 септември 2001 г. Слахи е в затвора години наред, когато една адвокатка и нейната съдружничка решават да го защитават, а филмът е адаптиран от мемоарът на Слахи „Guantanamo Diary“.

Историята без съмнение е много интересна, а това, че „The Mauritanian” е реализиран от първокласен актьорски състав, е причина да смятаме, че филмът има шанс да се бори за отличията на киноиндустрията. В главните роли са любимите ни Джоди Фостър и Бенедикт Къмбърбач, а като титулярният герой ще видим впечатляващия Тахар Рахим. Към тях се присъединяват Шейлин Удли, Закари Леви и Саамер Усмани.

Вижте първия трейлър за филма сега:

Трейлърът ни изглежда доста добре, но нека не бягаме от очевидното – Бенедикт Къмбърбач може да е страхотен актьор, обаче човекът продължава да е напълно неспособен да изкара един достоверен американски акцент. Въпреки това Къмбърбач многократно си е заслужил нашето уважение и някак си ще преживеем този фарс, защото наистина мислим, че притежава повече от достатъчно актьорски способности. Шейлин Удли продължава да не ни е любимка, но затова пък Джоди Фостър е легенда, така че има баланс в вселената. Не особено изненадващо Фостър изглежда супер на място в тази роля и ще радваме на шанса да я гледаме на екран (в последните години нямаме кой знае колко възможности).

В допълнение отбелязваме, че трейлърът на „The Mauritanian” доста ни напомня миналогодишния много интересен „The Report”, което го броим като още един позитив. Ето го и официалния синопсис на филма:

Заловен от американското правителство, Мохамеду Оулд Слахи лежи в затвора с години без обвинение или дело. Докато губи всякаква надежда, Слахи намира съюзници в лицето на адвокатката Нанси Холандър и съдружничката й Тери Дънкан. Заедно те се изправят срещу безброй препятствия, отчаяно преследвайки правосъдието. Тяхната спорна защита, заедно с уликите, разкрити от уважаваният военен прокурор лейтенант Стюарт Кауч, в крайна сметка разкриват шокираща и широко разпространена конспирация.

mauritanian_xlg

The Mauritanian” e режисиран от Кевин Макдоналд („Последният крал на Шотландия”, „Правилата на играта“, „Life in a Day”, „Marley”), по сценарий на М. Б. Трейвън, Рори Хейнс и Сохраб Ноширвари.

Премиерата е планувана за 21 февруари.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Продължавам да нямам обяснение как е възможно Шейлин Удли да има кариера…