За радост на голяма част от лудите киномани, съществува възможността за лични срещи с част от доайените на световното кино – това се случва най-често в еуфоричната фестивална атмосфера навсякъде по света, а привилегията да води легендарни звезди у нас се пада на София Филм Фест. 2018 беше година, богата с интересни гости – и сред тях бе култовият, легендарен Ейбъл Ферара.

Но дори след пресконференция и два специални негови разговори тип мастер-клас в Дома на киното не можем да твърдим, че го познаваме по-добре – той е истинска енигма, изключително самобитен и импулсивен. И е неуморен – миналата година представи „Tommaso“ в Кан, този година беше премиерата на „Siberia“ в програмата на Берлинале. И по двата филма той работи със свой дългогодишен партньор и великолепен професионалист, актьора Уилям Дефо. Предлагаме на вашето внимание трейлър на „Tommaso“, който е творба със сериозна доза автобиографични елементи.

В центъра на историята е човек на изкуството, родом от Америка, който живее в Италия с жена си и младата си дъщеря. Сюжетът преминава през трудностите, с които се сблъсква един екс-пат, избрал да живее извън родината си, който трябва да „победи и собствените си демони“. Както споменахме, главният персонаж е поверен на чудесния Уилям Дефо, а съпругата и дъщерята на режисьора са поели съответните роли в сюжета на филма.

Ферара и Дефо работят отдавна заедно – във филмографиите им са култови филми като „New Rose Hotel“, „Go Go Tales“, „4:44 Last Day on Earth“ и „Pasolini“. За познавачите на биографията на Ферара, до голяма степен „Tommaso“ разчита на личния опит на режисьора, в съчетание с драматургични елементи, обогатяващи сценария. Очаква се филмът да се появи в платформите за VOD през юни, а Kino Lorber (американска независима фирма, разпространители и онлайн платформа за арт-хаус игрални и документални класики, фестивални фаворити, носители на престижни награди и др.) ще „завърти“ „Tommaso“ в своето виртуално кино от 5 юни 2020.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Ферара е интересен и има 2-3 страхотни неща, но повечето му са любопитен експеримент повече, отколкото нещо друго 🙁