Дълга е историята с пожеланията да бъде видяна на голям екран съвременна версия на „Островът на съкровищата”. И ако Warner Bros. са решили да изоставят няколко-пъти-преправяния сценарий (по едно време Гай Ричи щеше да е начело на екранизацията), то сега Universal и Mandeville Films имат амбицията да подхванат този легендарен сюжет и да го оставят в ръцете на сценариста и режисьор на трите успешни и любими анимации „Как да си тренираш драконДийн Деблоа. Очаква се неговият пълнометражен дебют да бъде с „Micronauts”, а според Deadline и Variety непосредствено след това ще се захване с класиката на Робърт Луис Стивънсън „Островът на съкровищата”.

Още в далечната 1883 година, когато романът е публикуван за първи път, той се превръща в любимо четиво за всички младежи, които са влюбени в приключенията и усещат в себе си „пътешественическия вирус”. В продължение на няколко поколения образът на пиратите по принцип в популярната култура е именно образът на Дългия Джон Силвър – внушителен, еднокрак, с говорещ папагал. Вярно е, че съвременните деца имат съвсем различни представи за време и пространство, екшън и привлекателни сюжети и никой вече не храни илюзии, че пътуване с кораб към тайнствен остров, за да се открие заровено съкровище, отбелязано на древна карта с Х, ще бъде обещание, което да привлече погледа им. Но… ето тук идва ролята на Деблоа.

Сигурни сме, че продуцентите, които се заемат с модерната екранизация на Островът на съкровищата, го правят именно защото вярват в потенциала на този автор, работил по трите успешни анимации с чаровните летящи дракони. След като дечурлигата се втурваха да проследят поредното приключение на Хълцук и (особено на) Беззъб, значи ще се запознаят скоро на драго сърце и с младежа Джим Хокинс. Съавтор на сценария ще бъде Ивън Спилиотопулос („Beauty and the Beast”, „Snow White and the Huntsman”). Очаква се Деблоа да бъде доста ангажиран с дебютния си филм „Micronauts” до юни 2021, когато е предвидена неговата премиера, така че работата по „Островът на съкровищата” се измества още напред във времето – надяваме се, за добро…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Бих предпочел нова адаптация по „Джекил и Хайд“ на Стивънсън…