Шест години си е сериозен период от време, в който може да се е случило какво ли не – от пренаписване на първоначалния сценарий за римейк, през (няколко) избор(а) на актьорски екип та до смяна на режисьора, отговорен за проекта. При все отлаганията, очевидно нещата около „Jacob’s Ladder” са се случили и продуцентите от LD Entertainment и Gaeta/Rosenzweig Films имат амбицията да го пуснат на екран това лято.

Може би трябваше да се опитат да направят нещо по-оригинално, вместо да предъвкват вече познати сюжети, защото дори само от трейлъра става ясно, че новият филм на Дейвид М. Розентал („A Single Shot”) няма да има нищо общо с култовата класика на Ейдриън Лайн от 1990 „Jacob’s Ladder – вижте:

https://www.youtube.com/watch?v=51tyGEAcG0U

Колегите от Slashfilm припомнят, че през 1974 година се появява хорърът „Deathdream” (известен още като „Dead of Night”), режисиран от Боб Кларк, в който един войник е убит във Виетнам, но се завръща у дома, привидно жив и здрав, а след това започват да се случват… страховити неща. Признаваме, че това, което виждаме в новия трейлър, доста напомня именно на „Deathdream”, а ето как звучат нещата според официалния синопсис:

Джейкъб Сингър се опитва да се възстанови след смъртта на брат си в Афганистан. Той има красива съпруга, която наскоро е родила, а също и успешна кариера като хирург в болница за ветерани. Ненадейно един непознат го информира, че брат му всъщност е жив и оцелява в подземно обиталище на бездомни ветерани от войните. Животът на Джейкъб внезапно започва да се руши – халюцинира, обзема го параноя, чувства, че е преследван от различни чудовищни нападатели, усъмнява се в истината за случилото се с брат му…

В новия филм участват Майкъл Ийли, Джеси Уилямс, Никол Биъри и др. Странното е, че освен заглавието (вероятно за да се разчита на някакъв кредит на доверие от страна на публиката), в новата версия на „Jacob’s Ladder” е трудно да се открие друг елемент, който да напомня за култовата 90-тарска творба. Според нас можеше да му се сложи каквото и да е друго заглавие – най-малкото за да бъде оценяван/съден според качествата си, а не да разчита на сравнения, от които в никакъв случай няма да извлече дивиденти, а по-скоро хейт…

Премиерата на (обновения) „Jacob’s Ladder” е на 23 август 2019.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. „Стълбата на Джейкъб“ ми е един от любимите филми. Спомням си как се преплетоха халюцинации и реалност след момента, когато от джоба на един скитник изпълзя нещо слузесто и до финала на филма не беше ясно какво точно се случва ( и всъщност- коя от „реалностите“ е реална 😉 , ха-ха, баси подбора на думи 🙂 !). Та, дано никой не се захваща да му прави римейк, че при тия слаби сценаристи в Холивуд напоследък само ще окепазят наистина култовия оригинален филм.

  2. Зле е положението, но истината е, че римейковете не окепазяват нищо. Дори Максим Генчев да режисира своя версия на тоя филм, оригиналът си остава непоклатим.

  3. Стълбата на Джейкъб си е тотална 5/5. Ако трябва да се прави римейк не знам какво биха добавили, освен по-напарфюмирани ефекти. Все една да правиш римейк на филми , като Имало едно време на запад, Убиецът, Твърдо сварен, Еквилибриум, Смъртоносен хоризонт, Заразно зло 2 и много други.
    Но проблемът, е защо не виждаме шедьоври в жанра психо-трилър, без да ме дразнят толкова.