the-heiresses-20181201

Споменахме за „The Heiresses“ („Las Herederas“) мимоходом преди месец, когато представихме претендентите в категорията за чуждоезичен филм в надпреварата за
Оскар“ 2019. Режисьорският дебют на Марсело Мартинеси е кандидатът на Парагвай. Филмът представлява „пленителен и изтънчен коментар върху парагвайското общество“ и вече грабна над тридесет награди, сред които „Сребърна мечка“ от фестивала в Берлин, „Златна Атина“ от Международния филмов фестивал в Атина, както и специалната награда на журито от филмовия фестивал на Латинска Америка.

The Heiresses“ проследява историите на Чела и Чикита – две жени, които са прекарали последните тридесет години от живота си заедно. И двете са част от заможни семейства, но в последните години финансовото им състояние значително се влошава и те започват да разпродават семейни реликви. Задълженията им обаче нарастват и така Чикита се озовава в затвора по обвинения в измама, а Чела е принудена да се изправи пред нова, тежка реалност, която я принуждава да се качи зад волана за пръв път от години и да започне работа като таксиметров шофьор на група заможни дами на средна възраст. Докато поставя началото на новото си ежедневие, Чела се запознава с много по-младата от нея Анджи, с която започва свежа, вълнуваща връзка, благодарение на която тя най-накрая излиза от черупката си, преоткрива света около себе си и преживява собствена интимна революция.

Преди броени дни бе разпространен и официалният трейлър на „The Heiresses“, който може да видите сега.

The Heiresses“ е първият пълнометражен проект в кариерата на парагвайския режисьор Марсело Мартинеси, който до момента има зад гърба си няколко късометражни и документални филма. Той също така е автор на сценария и продуцент и изглежда инвестицията от време и усилия си е струвала, понеже това е филмът, който го изстрелва бързо и директно в полезрението на световната критика. Друг елемент, който заслужава уважение в случая, е, че режисьор от мъжки пол така умело навлиза в свят, почти изцяло обитаван от жени и успява да предаде на голям екран случващото с изключително професионална страст и без предразсъдъци.

В „The Heiresses“ главната роля е поверена на Ана Брун, която за играта си също е наградена със „Сребърна мечка“ от Берлин. Това е първата продукция, в която тя участва, и последвалият успех едва ли е бил очакван, но при всички положения най-вероятно е предизвикал завист в по-младите ѝ колежки.

Марсело Мартинеси и Ана Брун на пресконференцията по време на Берлинале 2018
Марсело Мартинеси и Ана Брун на пресконференцията по време на Берлинале 2018

плакат

В „The Heiresses“ участват още Маргарита Ирун, Ана Иванова, Нилда Гонзалес, Мария Мартинс и Алисия Гера.

От февруари тази година „The Heiresses“ участва единствено във фестивални програми. Очаква се до края на годината да е достъпен до широката публика в няколко европейски държави и на места в Латинска Америка.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *