матиас шонартс в курск

Обичаме филми с подводници, но напоследък този специфичен поджанр здраво е ударил дъното и поне ние не се сещаме за заглавие от последните няколко години, което наистина да си заслужава (имахме надежди за „Black Sea“ на Кевин Макдоналд, но уви, и той се оказа посредствен). През 2016 г. обаче, на повърхността изплува проект (съжаляваме за тъпите „pun“-чета, но просто не можем да се удържим), който има потенциал да се окаже нещо специално – драмата „Kursk” на Томас Винтерберг, базирана на книгата на Робърт Мур A Time to Die: The Untold Story of the Kursk Tragedy”.

Както подсказва заглавието, „Kursk” разказва за трагичния… инцидент с руската атомна подводница К-141 „Курск” от 12 август 2000 г. И ако си мислите, че ще става дума за поредното подводничарско екшънче, значи или не сте много запознати с историята на „Курск“, или не знаете кой е Томас Винтерберг. И в двата случая няма да седнем да обясняваме (в наши дни знанието е на един клик разстояние), а вместо това ще ви представим първия трейлър на филма, който ще ви даде известна представа какво може да очаквате.

Преди това обаче, трябва да споменем, че в главните роли са Матиас Шонартс, Колин Фърт, Лея Сейду, Макс фон Сюдов и вече покойният Майкъл Никвист. Вижте трейлъра, който, между другото, излиза броени дни преди премиерата на „Kursk” на стартиралия вчера фестивал в Торонто, където преди шест години дебютира и един от най-добрите филми на Винтерберг – „Ловът“.

Според нас изглежда адски обещаващо. Томас Винтерберг („Празненство”, „Всичко за любовта“, „Submarino“, „Далеч от безумната тълпа”, „Комуната“) е един от любимите ни европейски (а и като цяло) режисьори и винаги е на висота, дори и когато не му се получават съвсем нещата. Смятаме, че ще ни предложи наистина добър и, каква изненада, доста тежък филм. И като казахме тежък, вижте какво се казва в официалното представяне на „Kursk” в Торонто:

От първите си сцени, които напомнят „Ловецът на елени“ с представянето на сватба, която предшества разгръщането на действителната история, „Kursk” се фокусира изцяло върху отношенията и героизма на екипажа на подводницата и техните семейства. Филмът е сърцераздирателно отдаване на почит към жертвите и оцелелите и предлага опъващо нервите напрежение, дори и да знаете как свършва всичко.

Чудесно. В очакване сме на първите отзиви на критиката и стискаме палци да видим филма и у нас.

матиас шонартс и лея сейду колин фърт плакат

Още веднъж, режисьор на „Kursk” е Томас Винтерберг, а сценарият е дело на Робърт Родат („Спасяването на редник Райън”), по книгата на Робърт Мур „A Time to Die: The Untold Story of the Kursk Tragedy”. Оператор е Антъни Дод Мантъл, а музиката е дело на Александър Деспла. В ролите са Матиас Шонартс, Колин Фърт, Лея Сейду, Макс фон Сюдов, Майкъл Никвист, Петер Симонишек и др.

Очаква се филмът да тръгне по кината на 7 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. За съжаление „Курск“ е генеричен и конвенционален филм. Адски харесвам „Ловът“ и се надявах Винтерберг да ни е предложил и сега добро кино. Напротив. Повече телевизия и много, много малко кино има тук. Занаятчийско, обикновено, без авторски почерк кино. Операторската работа е толкова безинтересна, че очаквах да се окаже българска работа. Е, оператора на „Антихрист“ не е българин, но с това снимане може да кандидатства за гражданство. 🙂 Началото е очевидно вдъхновено от „Ловецът на елени“. Там обаче Майкъл Чимино ни показва как се прави. Не случайно първото действие на един от големите филми за Виетнам е близо час. Така се „влиза в историята“, така се получава емоционална връзка с персонажите, така се изграждат образите и характерите. Тук Винтерберг за 5 минути ни праща в подводницата. Еми, така не става. Не съм привърженик на достоверността в киното, за това не ме интересува дали показаното отговаря на действителността. Няма и как да знам, тъй като документите за трагедията са засекретени до 2030г. Но искаш ли да правиш филм по истинско събитие, да разкажеш за нещо случило се в миналото, което е достатъчно известно на хората, то би трябвало да се постараеш повече. Колкото са смешни руските уестърни, толкова и тук е нелепо Макс Сюдов да е руснак и да чуваме английски с някъв акцент. Актьорската игра е ок, но сценарият не им дава никакво поле за изява. Единствено музиката на Десплат е на ниво. Толкоз. Ако искате филм за подводница си пуснете филма на Волфганг Петерсен. Това е истинско кино.