Вървим отдавна по стъпките на Дейвид Макензи – може да се каже от около 15 години, когато започнаха да се представят филмите му у нас на голям екран. Пристрастен към любимата си Шотландия и успял да ангажира Крис Пайн (с когото работят заедно по „Hell or High Water”) с идеята да разкаже част от историята на родината, Макензи прави сериозна заявка с най-новия си филм „Outlaw King”, който ще открие след няколко седмици престижния филмов фестивал в Торонто. Да хвърлиш усилията си в исторически епос, връщайки публиката в Среновековието, си е предизвикателство, което малко режисьори биха поели – най-малкото защото има прекрасни образци в този жанр и е нужно да се подходи по оригинален и дързък начин към сюжета и реализацията, за да не „страда” рейтинга на филма от неизбежните сравнения. Първият трейлър на филма вече е в мрежата, за да премахне част от съмненията ни и (може би) да предизвика други.

Видяното ни оставя нетърпеливи да проследим цялата история. Сериозната ни пристрастеност към отминали времена и правдоподобното им пресъздаване на големия екран ни предпазва от въодушевени възгласи, но признаваме, че за момента нещата изглеждат доста обещаващи. Вероятно Крис Пайн има силите да се превърне в един от националните символи на Шотландия – след като Макензи е видял Робърт в него, му вярваме, и очакваме да видим как се е справил с хореографията на неизбежните средновековни ръкопашни стълкновения.

Outlaw King” пресъздава неразказаната истинска история на Робърт I, по-известен като Робърт Брус (фамилията му означава „земята на върбите”), който е крал на шотландците от 1306 до смъртта си през 1329 година. Той е един от най-прочутите войни на своето поколение и повежда сънародниците си по време на Първата война за шотландска независимост срещу Англия. Победен от Едуард I след като е коронясан за крал, принуден да се скрие на Хебридските острови, а после и в Ирландия, през 1307 година Робърт се завръща, за да разгроми англичаните и повежда сериозна партизанска война, като успява да извоюва шотландската независимост. И както добавя синопсисът на филма – „въпреки смъртоносните последствия, Робърт завоюва шотландската корона и повежда своите верни, изпълнени със страст последователи в битка срещу могъщата армия на тираничния крал и неговия опасен син, принца на Уелс”.

Режисьор на „Outlaw King” е Дейвид Макензи („Young Adam”, „Hallam Foe”, „Perfect Sense”, „Hell or High Water”), сценарият на филма е дело на Баш Доран, Джеймс МакИнъс и Макензи, с участието на Марк Бомбак и Дейвид Хароуър. В актьорския екип участват Крис Пайн, Арън Тейлър-Джонсън, Флорънс Пю, Били Хоули, Тони Къран, Стивън Дилейни, Джеймс Козмо, Сам Спрюъл и др. Оператор на филма е Бари Акройд, продуценти на историческата драма са Sigma Films (дългогодишни партньори са режисьорът Макензи и Джилиан Бери) и Anonymous Content (Ричард Браун и Стив Голин), а бюджетът възлиза на 120 милиона долара.

Както вече споменахме, премиерата на филма е в Торонто през септември, а Netflix обещава да го пусне екслузивно в стрийминг платформата от 9 ноември 2018.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Изглежда обещаващо. Дано не се окаже чикия като онова рицарско недоразумение минало под шапката на НВО… блях

  2. Kpис Пайн се оказа доста куул гай, дано и филмът става. Засега изглежда прилично.