Най-хубавите изненади се случват, когато имаш предубеждения, а те вземат, че се разпаднат на пух и прах. Макар филмографията на Розамунд Пайк да е изпълнена с не-толкова-правилни решения, нейната героиня в „Не казвай сбогом” на Дейвид Финчър беше толкова стряскащо великолепна, че хиляди киномани по света си казаха „Я, къде се е крило това момиче досега?”

Четири години по-късно попадаме на трейлър на военната драма „A Private War”, в която Пайк продължава да громи предразсъдъци и макар филмът на пръв поглед да изглежда предвидим и построен с известен брой клишета, сме сигурни в едно – образът на главната героиня ще бъде пресъздаден с мощ, чар и непоколебимост и ще остане задълго в спомените. Филмът е дебютен за на номинирания за „Оскар“ документалист Матю Хейнеман („Cartel Land”, „City of Ghosts”), а разказът се фокусира върху образа на прочутата американска журналистка Мари Колвин, загинала през 2012 година в Сирия, при обсадата на Хомс.

Вижте как се справя Розамунд Пайк с ролята на Колвин.

https://www.youtube.com/watch?v=yTZYscE1wLM

Съществуват такива хора – безстрашни, дръзки, предизвикващи всичко. Един от най-уважаваните и награждавани кореспонденти на нашето време, Мари Колвин вярва безрезервно в мисията на журналиста – да казва истината, каквото и да му струва това. Бунтовният й дух я води към най-горещите точки в нашия размирен свят – тя трябва да е на фронтовата линия на конфликта, за да е гласа на всички онези, които умират без да бъдат чути.

След като е ударена от граната в Шри Ланка през 2001 година, Колвин започва да носи специфичната пиратска превръзка на окото и с еднакво удоволствие може да пие мартини в компанията на лондонския елит, но и да се изправи очи в очи с безмилостните диктатори. Тя се отказва от личен живот и приятелства – нещастията, които отразява за The Sunday Times изсушават душата й. В целия й път като журналист и човек със сърце я води нейната мисия – да покаже истинската цена на войната. Именно това я провокира да потегли, заедно с прочутия военен фотограф Пол Конрой, към една от най-опасните задачи – обсадения сирийски град Хомс…

Дори от малкото, което виждаме в трейлъра, може да сме сигурни, че Матю Хейнеман притежава забележителен стил, оформен през годините чрез документалните разкази. Не ни се мисли какво предизвикателство е било за него да поеме по пътя на игралното кино, но когато имаш силна история, задължителна за разказване – просто не ти остава друг избор. Сценарият е дело на Араш Амел. Режисьорът има късмет, че Пайк поема тази роля – тя живее с пулса на героинята си, а точно това заслужава личност като Мари Колвин. В ролята на фотографа, който не й отстъпва по смелост, влиза Джейми Дорнан, а останалите роли са разпределени между Стенли Тучи, Том Холандер, Александра Мойн, Кори Джонсън и Жереми Леорт.

плакат

Първият трейлър на „A Private War”, както и самият филм, се разпространяват от Aviron Pictures. Премиерата се очаква да бъде в програмата на Лондонския филмов фестивал през октомври. След това творбата на Хейнеман ще излезе в ограничено разпространение в избрани киносалони в Щатите на 2 ноември 2018.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *