Бари Левинсън и Ал Пачино имат няколко филма заедно (последно „The Humbling“ по Филип Рот) и като че ли им се получава особено добре, когато работят за HBO – имаме предвид не само „You Don’t Know Jack“, за който Пачино получи „Златен глобус“, „Еми“ и един куп други награди, но и „Phil Spector“ на Дейвид Мамет, на който Левинсън е изпълнителен продуцент. Подобно на тези два филма, „Paterno“, за който научихме преди точно 5 години, когато още се казваше „Happy Valley, има всички предпоставки да се окаже любопитно сътрудничество и отново е създаден по действителна история.

Този път Ал Пачино играе изключително успешния треньор по американски футбол Джо Патърно, чиято легендарна кариера в университета в Пенсилвания е помрачена от разкритието, че неговият колега Джери Сандъски години наред е изнасилвал деца. Патърно е знаел и заедно с президента на университета и други служители е прикрил престъпленията, вместо да ги съобщи в полицията. Вижте трейлъра, който НВО разпространиха тази седмица, но имайте предвид, че е класически тийзър и не дава кой знае колко информация за историята или подхода към нея:

Ето какво казва Бари Левинсън за филма:

Paterno“ не е филм, чието действие обхваща години. Разгръща се основно в две седмици, когато виждаме как се развиват събитията. Нямам някакъв мотив и не се опитвам да накарам зрителите да вземат страна по отношение на Патърно. Филмът представя елементите на историята и ви оставя сами да си направите изводи. Има моменти, в които може да имате едно мнение, други, когато е съвсем различно, и мисля, че това прави филма толкова грабващ.

Изглежда ни доста интересно и въпреки навика на Ал Пачино напоследък да играе предимно себе си и леко шарената режисьорска кариера на Левинсън (включваща калсики като „Rain Man“ и „Good Morning, Vietnam“, но и разочарования като „Сфера“ и скорошния „Rock the Kasbah: Добре дошли в Афганистан“), смятаме, че „Paterno“ заслужава внимание и ще се радваме да го гледаме по НВО, когато се появи.

Както вече споменахме, режисьор на „Paterno“ е Бари Левинсън, по сценарий на Дебора Кейн („Анатомията на Грей“, „Vinyl“) и Джон С. Ричардс („Nurse Betty“). В главните роли са Ал Пачино, Кати Бейкър, Райли Киоу, Грег Грънбърг и Ани Парис.

Премиерата на „Paterno“ е тази пролет по НВО.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *