Дълго очакван е следващият пълнометражен филм на Катрин Бигълоу, първи след Оскаровия „Враг номер едно”. Новата криминална драма е озаглавена простичко „Detroit” и проследява факти, свързани с „бунтовете” в града през 1967 година – разрушителен граждански сблъсък, който започва с нахлуване на полицията в нелицензиран бар… и се превръща в нещо много по-значимо.

Annapurna Pictures представиха първия трейлър на филма – и отново прави впечатление уникалният стил на Бигълоу: героите и събитията са проследени с документална прецизност, а усещането за неотменно присъствие в центъра на събитията се постига чрез свободната камера и комбинацията (вероятно) с архивни кадри.

https://www.youtube.com/watch?v=HFeWsDpy9y0

Подходът на Бигълоу към разказа за това бурно време, известно като „бунтът на 12-а улица”, е чрез представянето на различни лични истории на фона на взривената обстановка. Фактите са следните: като резултат от инцидента на 23 юли 1967 губернатор Джордж Ромни нарежда на армейската национална стража от Мичиган да навлезе в Детройт, също и президентът Линдън Джонсън изпраща две дивизии и се оказва, че вследствие сблъсъците в града в рамките на пет дни жертвите са на брой 43, ранените са над 1200 души и повече от 2000 сгради са разрушени.

Джон Бойега радва с превъплъщението си – неговият тъмнокож полицай на служба в полицейско управление, чиито състав е предимно от „бледолики”, очевидно е поставен в извънредно трудна ситуация с оглед конфликта на расова основа. Прави впечатление с появата си и поотрасналият Уил Поултър (който изглежда досущ като млад есесовец!).

UDP_01999.ARW

UDP_03647FD.psd

UDP_04534.CR2

UDP_04997.dng

detroit-movie-poster

Detroit” обещава да се окаже социално-политическа драма, която всички очакват с голям интерес – не само, но най-вече заради майсторката Бигълоу, която „командва парада”.

В актьорския екип са още Крис Чалк, Нейтън Дейвис-младши, Кейтлин Дийвър, Остин Хибърт, Джоузеф Дейвид-Джоунс, Малкълм Дейвид Кели, Джон Кразински, Джейкъб Латимор, Антъни Маки, Джейсън Мичъл, Хана Мъри, Бен О’Тул, Джак Рейнър, Джеръми Стронг и др.

Премиерата на филма е на 4 август 2017 – 50 години след трагичните събития в Детройт…

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *