Днес е премиерата на „My Art” в програмата на Венецианския фестивал – драма, написана и режисирана от актрисата Лори Симънс, която е запазила за себе си и главната роля. Разказът е непосредствен и (предполагаме) увлекателен поглед към живота на една 65-годишна жена, която мечтае за признание в артистичните среди. Тъй като самата Симънс се занимава с различни форми на модерно изкуство през годините, на филма може да се гледа и като на своеобразна автобиография, в която са поканени да участват Паркър Поузи, едната дъщеря на Лори – Лена Дънам, Робърт Клоеси, Джон Ротман, Джош Сафди, Блеър Браун и Барбара Зукова.

Ели Шайн (Лори Симънс) е художник и живее в Ню Йорк. Тя живее добре – има стабилна работа като преподавател, приятели с важни житейски постижения и едно вярно, остаряло куче на име Бинг. В продължение на десетилетия Ели лелее една мечта – да завоюва своето място на уважаван творец в света на модерното изкуство, и колкото повече тази мечта й се изплъзва, толкова повече се изостря нейната чувствителност на тема „липса на признание”. Когато получава предложение да ползва лятна къща и студио, които принадлежат на някой от известните й приятели, тя съзира възможност да „рестартира” живота и своята работа. Ели несъзнателно намира вдъхновение у двама актьори, останали без работа, които поддържат градината на лятното й убежище: Франк (Клоеси), скорошен вдовец, който се опитва да събере отново живота си и да обърне гръб на посредствената си актьорска кариера, и Том (Сафди) – млад актьор, чиято съпруга (Поузи) има по-малко амбициозна мечта за техния съвместен идиличен живот в провинцията. Към тях се присъединява Джон (Ротман) – трикратно развеждан адвокат без илюзии, който си търси развлечение за лятото. Това странно трио помага на Ели да преоткрие своята артистична идентичност, като участват в нейните видео-инсталации – невероятни импровизирани възстановки на стари холивудски филми. Те придружават Ели в едно странно и неочаквано пътешествие, за да открие своето късно появило се артистично вдъхновение.

Ясно е, че за подобни арт-експерименти зрители у нас могат да се намерят… само в артистичните среди, които се занимават с модерно изкуство. Но пък е обнадеждаващо, че и подобни малки, независими филми – лични истории, могат да получат своя шанс за среща с публиката на супер-престижен фестивал като Венеция. Премиерата на „My Art” е на 6 септември – днес, а инфо за (хипотетичното му) разпространение се очакват… вероятно след това, но надали някой от създателите му питае големи надежди…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *