Стивън Содърбърг продължава да си играе на „Да бъдеш или не?” във версията „дали да режисирам, или да се откажа?!” Известно време е работил за телевизията, после е снимал като оператор за своя асистент-режисьор, а след това се отказа от „оттеглянето” и започна подготовката на обирджийския екшън „Logan Lucky”. Междувременно стана ясно, че Содърбърг ще продуцира и има вероятност да режисира филм в основата на чиято история са „документите от Панама”. Става дума за най-голямото количество изтекла информация – 11,5 милиона документи на панамската фирма „Mossack Fonseca & Co.” с повече от 40 офиси в цял свят, която осигурява корпоративни услуги и се оказва във фокуса на вниманието на медиите през април 2016, когато анонимен източник разкрива истината за финансовите машинации на най-различни големи и всевластни клиенти, които се разпростират между 1970 и 2015 година.

Информацията за подготвяния филм беше анонсирана от Grey Matter Productions и Anonymous Content, а в основата на сценария ще бъде предстоящата да излезе от печат книга „Secrecy World” от журналиста и носител на „Пулицър” Джейк Бърнстейн. Творбата му ще включва „всички нови детайли за „документите от Панама”, включително разкрития за финансовите машинации на управляващи личности и кралски особи, незаконните действия на множество банки и степента, в която американски компании и обикновени граждани са замесени във всичко това”..

Самият Бърнстейн е член на Международния консорциум на разследващите журналисти, които публикуват „документите от Панама”, и прекарва повече от година в анализиране на документите, получени от анонимния доброжелател. Клиенти на „Mossack Fonesca” са много политически фигури, държавни глави и техните близки сътрудници, както и знаменитости като Джеки Чан, Педро Алмодовар и Ема Уотсън например. Което съвсем не означава, че те са участвали във финансовите машинации на големите „акули”!

Продуценти на бъдещия филм ще бъдат Лоурънс Грей, Майкъл Шугър и Скот Бърнс, заедно със Содърбърг, а автора на книгата Бърнстейн и Бен Евърард ще влязат в ролята на изпълнителни продуценти. За сценарист е ангажиран Скот З. Бърнс („Заразяване”, „The Informant!”, „Странични ефекти”); за момента няма дори и намек за (звезден) актьорски екип. Содърбърг със сигурност ще продуцира, очаква се да реши дали иска и да режисира – историята изглежда тооолкова подходяща за неговия нюх към документалност, съчетана с драматично напрежение. Филмът може да се получи дързък и интересен – (въпреки всичко) вярваме в Содърбърг и разчитаме на вдъхновението му.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Холивуд обаче смело продължават да показват абсолютно безсрамие и са винаги готови да печелят милиони от измамници, показали не по-малко безсрамие. Класика