Даниел Радклиф и Бил Пакстън

BBC Films са се захванали с една интересна тема – подготвят филм за Сам Хаузър, съосновател и президент на компанията Rockstar Games, създала и разпространяваща игри като „Grand Theft Auto”, „Max Payne”, „The Warriors”, „Bully”, „Manhunt” и какво ли още не. Според THR начело на екипа ще бъде режисьорът Оуен Харис („Misfits”, „Black Mirror). Филмът ще се нарича „Grand Theft Auto” и има амбицията да бъде „достоверно свидетелство за битката между един от създателите на „GTА” и адвокат от Маями, който пледира за забрана на насилието във видеоигрите”.

Името на този адвокат е Джак Томпсън и привлича вниманието на медиите (и не само) с атаките си срещу видеоигрите, осъждайки насилието и секса в сюжетите им. Неговият „кръстоносен поход” срещу „GTА” започва през 2002-3 година, като издига глас и срещу игри като „Bully” и „Manhunt”. Въпреки шумотевицата, която се вдига, Томпсън не успява да навреди нито на Rockstar, нито на някой от другите разпространители на игри, но пък успява да се докара до там, че през 2008 година във Флорида отнемат правото му да упражнява адвокатската професия.

Сценарият на „Grand Theft Auto” е дело на Джеймс Ууд, продуцент е Джим Спенсър, а изпълнителен продуцент – Марк Хеджкоу, а за главната роля на Хаузър в момента се водят преговори с Даниел Радклиф. Чудно ни е как ще се справи той, но след няколко епизода на „Записки на младия лекар” (поредицата, вдъхновена от едноименния цикъл разкази и повестта „Морфин” на Булгаков) сме сигурни, че той има с какво да ни изненада.

В ролята на адвоката Томпсън ще видим любим и много уважаван от нас актьор – Бил Пакстън. Противоречивата личност на неговия герой може да улесни превъплъщението. Според анотацията на книгата, по която се прави филма – „Jacked: The Outlaw Story of Grand Theft Auto” на Дейвид Къшнър от 2012 година, „един от прочутите войни на културата в Америка, Джак Томпсън, има мисия – да забрани продажбите на „GTA”, защото играта покварява младите хора, и да постави на колене „Rockstar Games”, независимо от реакцията на всички геймъри по целия свят”.

Понеже не сме привърженици на крайностите, ще добавим, че надали само игрите е „честно” да се изтъкват като причина за особеното безразличие и/или страст към насилието, които са (неизбежно) развити у младите хора – за това могат поравно да поемат вина и всички други информационни медии… но това би било тема на съвсем друг филм.

И за протокола, да си знаете – тъй като Пакстън ще бъде нещо много повече от двуизмерен злодей, ще ни бъде много интересно да видим този филм! Снимките започват на 20 април.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *