Както казват „познавачите” – след месец-два в кината ще се върнат филми, които не включват играчки и марки и (евентуално) не са част от „сериал”. Един от тях, според определения на зрители „наподобяващ чудо”, вече е на екран във Великобритания. Сещате ли се да сте гледали филм от Саудитска Арабия? Ние – не! При това е дело на режисьорка! Много чудеса станаха на куп, а за по-сигурно ви предлагаме да видите трейлъра на „Wadjda”.

Показан за първи път преди почти година във Венеция, филмът на сценаристката и режисьор Хайфа Ал-Мансур пътува по фестивални екрани в Ротердам (Холандия), Гьотеборг (Швеция), Белград (Сърбия), Сидни (Австралия), Лос Анджелис (САЩ), Карлови Вари (Чехия) и вече е пуснат в разпространение в доста европейски държави, както и в Бразилия.

Историята е простичка и ясна, разказана е с чувство за хумор, много емоция и находчивост – една непокорна 12-годишна девойка се включва в състезание по рецитиране на части от Корана, за да спечели достатъчно пари, с които да си купи колело. Покрай малката Уаджида публиката се среща с реалността в една държава, в която жените не могат да се похвалят с равноправие, и с едно традиционно общество, което е много далеч от понятия като „модерност” и „свободомислие”. При все това „Wadjda” е първият филм, направен от жена в Саудитска Арабия – дори само заради това би било интересно, да не кажем задължително да се види. И да – в този случай си позволяваме да вярваме на хвалебствията, с които е изпълнен трейлъра.

Wadjda

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *