Социалната мрежа / Social Network - ревю

Не си спомням някога да съм писал по-трудно ревю. Наистина. И честно да ви кажа, не съм сигурен къде се крие причината за това. Филмът ми хареса доста и съм на мнение, че е съвършен във всичките си технически аспекти, както и в по-голямата част от творческите си. Просто, като че ли, не ми се ще да пиша десетки редове за нещо, което ще отнеме само един поглед – да кажем над първата сцена, която зашеметява, при все че става въпрос за двама души, които само си говорят – за да разберете за какво става въпрос. А това, за което става въпрос е многопластовостта и сложността на човешкия характер. В случая характерът на един своеобразен гений, който завинаги променя начина ни на общуване, което е изключително иронично, предвид факта, че той притежава социални умения на арогантен шестгодишен егоист, а в процеса на превръщането си в най-младия милиардер в света, губи и единствените хора, които по един или друг начин са държали на него.

Социалната мрежа

„Социалната мрежа” може би е… не, не може би – сигурен съм, че е, един от онези случаи, в които филмът говори сам за себе си и е по-добре да го видите без предварително да се обременявате с ревюта, били те положителни или отрицателни. Той е и един от онези филми, които предварително са обречени да привлекат вниманието както на обикновените зрителите, така и на критиката, и причините за това сa адски много. От имената на Дейвид Финчър и Аарон Соркин до безпрецедентната популярност на „Facebook”, която освен всичко друго привлича и хора, който смятат че социалните мрежи са деградиращи елементи за иначе перфектното ни общество („нищо не може да замени живото общуване”), само за да видят за какво е цялата дандания и после спокойно да могат да си плюят.

Очевидно е, че „Facebook” заема важна роля във филма и трябва да се каже, че „Социалната мрежа” наистина е за създаването му. За раждането на идеята, за нейното развитие и за това какво всъщност се крие зад този феномен, който прекрои начина на комуникация помежду ни. По никакъв начин обаче, филмът не парадира с документално или акуратно отразяване на действителността – нито за това какво се е случило, нито пък за представянето на Марк Зукърбърг, Едуардо Саверин, Шон Паркър, близнаците Уинкълвос и останалите. Или иначе казано, в по-голямата си част, този филм си е художествено произведение.

Джеси Айзенбърг

От друга страна обаче, филмът няма нищо общо с „Facebook”. Както казах и по-горе, той е портрет на един брилянтен младеж, неспособен на нормално социално общуване, който по пътя си към световно признание и богатство, отчуждава абсолютно всички близки хора около себе си. Но образът на Зукърбърг (или Цукербърг, както е във филма) не е прост и едноизмерен като това изречение, той е сложен и варира от трагичното до диаболичното, ако щете. Най-доброто определение за него идва от една от героините във филма, която казва „Ти не си пълен задник, просто се стараеш да бъдеш”.

Във връзка с този образ , лично за мен, е и голямата изненада на филма и тя се казва Джеси Айзенбърг. Харесвам го това момче, особено в „Adventureland” и „Zombieland”, но нито за минута не го бях приел за нещо различно от поредния тийнейджър, на който му е излязъл късметът да се снима в някоя простотийка, която добива популярност – нещо като Джон Хедър – камо ли да си го представя в истинска роля, която изисква сериозно отношение. Сега си взимам думите назад и казвам, че ако той отнесе номинация за Оскар, то тя ще бъде напълно заслужена. Всъщност, абсолютно всички актьори във филма са на повече от добро ниво, а в това число включвам и Джъстин Тимбърлейк, който направо заковава ролята на създателя на “Napster” Шон Паркър с наглото му „Get rid of the „the“. Just „Facebook”. Flows better”. Този човек все повече и повече си спечелва моето уважение.

Джъстин Тимбърлейк и Джеси Айзенбърг

От трета страна „Социалната мрежа” е и класическа история за безкрайните спорове и съдебни дела, които съпътстват всяко едно изобретение и произведение, което добива световна популярност. В тази връзка, авторите на филма, според техните собствени думи, са се опитали да направят един Рошомонов поглед над историята и макар според мен да не се е получило точно така, имаме възможност да видим няколко гледни точки, което придава далеч повече достоверност и дълбочина на историята.

Доста лесно бих могъл да продължа в посоката „това е филм за”, защото историята наистина го позволява, но както казах и в началото, в крайна сметка е необходимо да видите, за да се убедите. Другото, което вече споменах, но искам да повторя е техническата страна на филма. Просто си изберете нещо и гарантирано няма да сбъркате, ако кажете, че е изпипано до последния детайл. Всъщност, друго от Финчър не сме и очаквали – той е един от малкото работещи днес режисьори с наистина Кубриковско отношение към работата си.

„Социалната мрежа” без съмнение е един от истински добрите филми – преодоляващ границите на личния вкус – за тази година и напълно заслужава успеха си.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

44 Comments

 1. А аз продължавам да чакам да ми дадете адреса на Джесика Алба!!

  И защо нямате новини за новия Хари Потър?? Защо няма снимки на ФЛЬОР???

  Отговаряйте, светът ви съди!!!

 2. Ха-ха-ха! Снимки на Фльор. 🙂 Разби ме!

  И как да нямаме нищо за Хари? Имаме два трейлъра. Чекни в търсачката. 😉 Иначе, не се вълнуваме, чак толкова, че да слагаме всяка снимка и плакат, който излезе – те са толкова много, че…

  А Джесика я питахме и не разрешава да ѝ раздаваме телефона 🙂

 3. Съвсем не е тромаво! Браво – заинтригува ме – ще го видя задължително! хехе, Дрин-сан, и за мое огромно учудване Тимбърлейк започна да ме печели преди някоколко години… никога не съм предполагала, но е факт – а каква хубава "Къща на музиката" стана с него… ееех, минало-бешело… А що се отнася до Финчър – нали днес си говорихме за "Fight Club" 😉

 4. Да, ама "Социалната мрежа" няма много общи неща с "Боен клуб", да не вземеш да се наточиш за нещо такова. 🙂 Всъщност, "Клуба" е единствен – второ "таково дживотно не съм глдАл!" 🙂

  Този филм е малко по-класически 😉

 5. Имаш нещо против Фльор??Имаш нещо против ФЛЬОР???

  Настоявам незабавно да се качат снимки на богинята!!!!

 6. "Съвсем не!" – никога не отивам предубедена на кино! Дори предубедеността ми от Камерън отпадна, след като гледах "Аватар" 😉 имам ли съмнения – не стъпвам! (така де, това беше малко сино…) Нарочно не очаквам – за да не сравнявам! Пък и всеки истински филм просто си те поглъща – няма къде да избягаш 🙂

 7. @ Дринов

  Малко 🙂 но задължително ще се гледа! Също се кефя на Джеси Айзенбърг, наскоро го гледах и в Solitary Man.

 8. обещаващо изглежда според ревюто 🙂

  Заслужава ли си да се гледа на кино или да изчакам R5-цата 😀 ?

 9. Супер ревю – искрено и лично, без лайняни претенции и тромаво оригиналничене. Филмът ще се гледа скоро.

  🙂

  PS Понеже в "Zombieland" най-якото бяха зомбитата, ще отбележа, че Джеси Айзенбърг изкефи в "Adventureland", който беше изненадващо приличен филм… въпреки оня бездушен щиглец Кристин Стюърт.

 10. Подкрепям Узурпаки! Ревюто ти е просто перфектно и сега ще очаквам да гледам нещо съизмеримо по значимост с "Кръстникът" 1 и 2, и "Изкуплението Шоушенк", колкото и от 10 години Финчър да не е правил сносен филм.

  Тъй че… мисли му! 😀

 11. @веселин билалов

  Може да е тромаво, признавам, но (минутка за самореклама) съм на мнение, че това е едно от по-точните ми ревюта. 🙂 Отговаря на усещането което според мен създава филма 🙂 Него също доста хора биха могли да го сметнат за тромавичък 🙂

  @lammoth

  Стига с тези R5-ички. Това е престъпление бе човек :)))) Обади го на кинце – не е някакъв спектакъл, но си заслужава

  @UZUMAKI

  Знаеш, че съм истински "сакър" за зомбита, но най-якото нещо в "Зомбиленд" беше Бил Мъри! :)))))

  @Nostromo

  Малко ме притесняваш сега 🙂 Шанса да не ти допадне е голям. Особено след като не оценяваш по достойнство "Зодиак". Хи-хи-хи! 🙂

  И накрая, от приятелите и познатите очаквам и критика, затова, ако наистина имате забележки не ми ги спестявайте. 🙂 Иначе благодаря :))))))))

 12. Много добре ти се е получило ревюто. thumbs up! 🙂

  Остава и филмът да е добър. 🙂

 13. @Redjina

  Благодаря.

  По принцип не вярвам в рейтинги, но 97% положителни ревюта, все трябва да означава нещо. 🙂

 14. @UZUMAKI

  Бил Мъри е гигант!

  Чел ли си на Ностромо текста за прехвалените филми? Там си позволява да казва, че "Зодиак" е по-зле и от истински хороскоп – най-голямата обида евър! :))))) Много е лош! Ностромо, много си лош! :))))

 15. @HerMamut

  Стига бе! Знаеш ли каква е лигла в книгите? И ще ти вика "ЕрМамут" место Хер :)))))

  Обещавам ти, само да излезе някаква новина за нея и ще пуснем нещо 🙂

  @UZUMAKI

  Знам го аз Ностро. 🙂 Ще го скъсам на плажен волейбол, само да се засечем някъде по широкия свят 🙂

 16. Дринов 10/08/2010 at 17:01

  @HerMamut

  Стига бе! Знаеш ли каква е лигла в книгите? И ще ти вика “ЕрМамут” место Хер ))))

  Обещавам ти, само да излезе някаква новина за нея и ще пуснем нещо

  ***********************************************************************************

  Ох, да ми вика както иска, всичко й е позволено на нея…Казана дума, хвърлен камък, ей!

 17. Оф, Бла е прав за това, че съм пич… ама не съм съгласен с Дринов за това, че ще ме скъса на волей! :DDD

  Добре де, "Зодиак" просто не струва. 😀 Тъй бързо го забравих, че сега, опитвайки се да си го спомня, го бъркам с поне още 20 заглавия, излезли преди него. Има филми, като "Китайски квартал", които в основата си са реверанс към съответния жанр филми. "Зодиак" се опитваше да бъде нещо подобно по отношение на филмите за серийни убийци, но, търсейки някакъв необозрим собствен почерк, не се сети да "развие" и един шибан характер и героите му бяха толкова безлични, че, ако на другия ден се бях блъснал в някой от тях, нямаше дори да се запитам откъде ми е познат. А и си спомням, че ми бяха направили вчепачатление доста недомислени и дори нелогични неща, но… както казах, не си ги спомням. 🙂

  Плюс това Бла никога не е плакал. Освен веднъж, когато над Сикстинската капела се изви бял дим, възвестявайки избора на новият папа, но може ли някой да го обвини в слабост, заради това?! 😀

 18. @Nostromo

  "Зодиак" е само герои и нищо повече. Според мен, много хора останаха недоволни именно заради това. Те просто очакваха поредния филм за сериен убиец и още по-лошо, очакваха "Седем 2". Да не говорим, че не се разбира ясно, кой точно е Зодиака, а това по принцип драни хората. И изречението, че "има повече от един начин сериен убиец да отнеме живота ти" е уникално. Нашия вманиачен герои, точно така направи, провали живота си… Ех много може да се говори за този филм, да не споменавам пък как изглежда и какви кадри има. Щом пак ще гледам "Патриот" заради теб и ти трябва да видиш "Зодиак" отново. Ако отново не ти хареса, но си вземеш думите назад за хороскопите, пак ще е победа 🙂

  @legrandelf

  От вчера го има предпремиерно! 🙂 Ама Ностро е прав, Кеф ти Фейсбук, кеф ти Туитър… 🙂

  Изруд! 😀

 19. Заебете ги вие тез' социални мрежи 🙂 Знам, че те са подбудата към филма, но смятам него да гледам (при това за пари) 😛

  Но не и на предпремиера 😉 Не и в състояние на световносоциална икономическомрежеста криза! 🙂

  Марк Цукърбърг е шитхед! Което значи, че филмът ще е як 😉

 20. Филма е много добър! Оправда ми очакванията. 🙂

  Ревюто е доста точно и наистина "актьорите във филма са на повече от добро ниво"

  И Джъстин ме изненада положително. 🙂

  "Филмът е съвършен във всичките си технически аспекти"-точно така. 🙂 и така нататък….

  стига четки 🙂

  Отивайте да го гледате!

 21. Споделям напълно положителните мнения – филмът е интересен, ангажиращ, забавен, балансиран в представянето на историята, сигурен съм, че е и вдъхновяващ за някои, защото става дума за автентичния и поразителен успех на един все още много млад човек…. Джеси Айзенберг винаги ми е правил впечатление когато съм попадал на него –

  за последно в Solitary Man – напълно заслужава драматично повишения си профил.

  Филмът иска да разкаже увлекателно една интересна история – и го постига спектакуларно –

 22. Не споделям напълно мненията за 'Зодиак' – даже никак.

  Може би 'Зодиак' е по-амбициозен като проект от 'Социалната мрежа' – достатъчно е да ги сравним бегло и ще видим, че в 'Зодиак' докато разказват история авторите се ангажират и с някои внушения, които за мен бяха убедителни – като това, че:

  1) човек може да опитва отново и отново и отново – независимо от мнението на другите – и как ние всъщност имаме отговорност да правим точно това, ако вярваме;

  2) другото внушение, което помня е, че убиецът (злото) може и да не получи възмездие (в този конкретен случай), но това не означава, че ние не трябва да се опитваме да търсим активно това възмездие.

  Помня много ясно последната сцена – в която (според мен) нагледно видяхме именно въпросния убиец и как нашият човек (добрият) беше също сигурен, че е той.

  Какъв е смисъла в това ? – Според мен – че следващия път (ако разберем своята отговорност) – пак ще опитваме така – отново и отново- и в този следващ път ще 'хванем' убиеца….

  Защото каква е алтернативата ?

  Да вдигнем ръце и да си кажем: "Бахти – с това няма оправия – убийците (злото) никога

  не можем да ги гепим – ето хората ни се смеят вече, че още се опитваме…"

  Според скромното ми мнение точно подобно отношение се крие зад парадоксалния факт, че Алексей Петров е на свобода… В нашата истинска, настояща история просто няма някой такъв 'луд', като този от филма, който да е убеден, че не може една такава личност да се подиграва с всички – и съответно да опитва отново и отново и отново – за да стане това, което трябва да стане –

  'Зодиак' е як именно, защото разказва за 'провала' в опитите на на един такъв 'луд' – и въпреки това у нас не остава съмнение, че той е всъщност единственич 'прав' – а всички други са 'криви' –

  Така – в 'Зодиак' има сякаш повече пластове под самата конкретна история – пластове, които в 'Социалната мреже' ги няма – няма ги и като поставени въпроси дори.

  В свое интервю Соркин споделя, че няма профил във 'Фейсбук' – и сравнява общуването във 'Фейсбук' с риалити програмите – т.е. реалното общуване не е и не може да е като това във 'Фейсбук'. Ние никъде във филма не виждаме или не подозираме за това негово мнение – защото неговата задача в този филм е просто да разкаже увлекателно тази история – нещо, което прави изключително добре –

  Между другото – Джеси Айзенберг и Тимбърлейк също нямат профили във Фейсбук –

  Ето един въпрос от мен – защо четиримата най-важни фигури в този филм (сценарист, режис., и актьори) за Фейсбук нямат профили във Фейсбук ?

 23. @Milbo

  Чуден анализ на "Зодиак"!

  А изброените четирима имат профили във фейсбук, само че им ги трият честичко, защото са под имена от рода на ЛейдисЛов16, ФакХард87 и разни подобни :)))

 24. "… т.е. реалното общуване не е и не може да е като това във ‘Фейсбук’. Ние никъде във филма не виждаме или не подозираме за това негово мнение…"

  защо така? във филма виждаме как един асоциален тип в реалния живот прави социална мрежа във виртуалния. и кога продуктът беше готов за пускане? когато добави relationship status в сайта – "никой не ходи с табелки" в реалността.

 25. На някои хора, статусите им са изписани на челата.

  "Пълен гъз" или "Сам съм и ми се ебе, та две не виждам".

 26. Доста грамотно направен филм. Различен и завладяващ . Може би една от най-добрите продукции на Холивуд за тази година и то без нито една картечница :).

 27. Milbo, за профилите. Дори и да имат всички тези хора акаунт, то те са скрити. Можеш да опиташ да се регистрираш например с Бил Гейтс и ще те "наплюе" ,че вече има такъв.

 28. То във фейсбук е малко странно с тези акаунти. Дейвид финчър има 10 страници – повечето, разбира се, са фенмейд . Дали истинския го има някъде там… кой знае?

 29. Филмът е много добър! Самото пресъздаване на една истинска история по увлекателен и интересен начин, така че да се хареса на мнозина, е същността на изкуството в случая.

  Ако все-още не сте го гледали, направете го 🙂

 30. И хайде пак твърде закъсняла реклама, на супер затъпял филм. Откъде прииждате такива?

 31. Е, чак пък затъпял? Освен това, никога не е късно да се върнеш към един добър филм или да му направиш реклама 🙂