Майкъл Ман

Какво предпочитате – гангстерски филм или исторически епос? Питаме ви, защото Майкъл Ман се опитва да избере следващия си кино-проект (в момента е зает с телевизионния си НВО проект „Luck” с Дъстин Хофман) и се колебае между горепосочените, според нас отлични, два избора. За нас няма абсолютно никакво значение кой ще избере, защото и „Big Tuna” и „Agincourt” ни звучат доста интересно. Но сигурно е защото става дума за Майкъл Ман, който винаги ни е радвал, а след „Обществени врагове” ни стана още по-любим.

Както можете да се досетите от заглавието „Big Tuna” е гангстерският филм за застаряващ мафиот от Чикаго и неговия млад заместник. „Agincourt” от друга страна разказва за беглец от закона, който – благодарение на таланта си с лъка и стрелата – се забърква в любовни и военни приключения по времето на Хенри V. Повече за филмите научаваме благодарение на The Financial Times и тяхното интервю с режисьора.

Ето какво казва Ман за „Big Tuna”, чието действие се развива в родния му град: „Това е един възрастен мъж, неоспоримият шеф по времето, когато най-могъщите мафиоти са били в Чикаго. Класическа трагедия за мегаломания и гордост.”

Или може би ще предпочете „Agincourt” по романа на Бърнард Кромуел, адаптиран от Майкъл Хърст? „Фокусът е върху млад мъж със смъртна присъда, който се спасява, след като таланта му на стрелец от забелязан от крал Хенри V. Стрелецът се превръща във воин и се влюбва в млада жена, която е спасил от ръцете на развратен свещеник. Той е и нашият поглед над кървавата битка, обезсмъртена от Шекспир.”

Е, кой от двата филма предпочитате? Или залагате на биографията на военния фотограф Робърт Капа – Ман държи правата за екранизиране на неговата житейска история, но засега не се ангажира с режисурата.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 Comments

  1. Йеп, Бла тук нямаше как да се въздържи! :)) След Public Enemies, Ман адски ми падна в очите и пет пари не давам с какво ще се захване. Едва ли скоро ще си върне репутацията от "Жега" и "Вътрешен човек" (макар че и "Collateral" също ставаше).

  2. lol

    Винаги е кеф да слушам Бла срещу Майкъл Ман или Ностро в подкрепа на Онези Двата, уточнявайки, че след това е булшит (филмографията на ММ) 🙂

    lol

  3. Изчерпан – след "Обществен враг" нямам друго определение! дано собствените му думи ("класическа трагедия за мегаломания и гордост”) не се превърнат в определение за предстоящия проект… спомням си колко страхотно ме издразниха част от нощните екшън-сцени с преследване в "Обществен враг" – не мога да си представя, че нарочно е оставил отчетливо да си личи заснемането им с дигитална камера, приличаше на визия на сапунка – блях 🙁

  4. Вие луди ли сте бе?

    Първо, "Обществени врагове" беше супер – в топ 10 ми е за миналата година – визуално изглежда, просто феноменално. И второ, може ли човека да има уникални филми като "Жега" и "Вътрешен човек" и да го задраскате просто ей така, само защото последният му филм не ви допада. Направо се излагате!

  5. Проблемът с Майкъл Ман в последното десетилетие беше, че се захващаше с разни обикновени екшъни, които, разбира се си бяха доста прилични, но така или иначе втората половина на 90-те показа, че той може мнооого повече 🙂

  6. Moят проблем с Ман е от "Последният мохикан" насам. Да не говорим, че никой нямаше да помни днес "Жега", ако не беше кастът; д'еба нагласената "класика".

    PS Споменатата вече няколко пъти гадост с Джони Деп си я пуснах, издържах цели 20 минути и я изтрих.

  7. Тук няма да се съглася. Кастът на "Жега" хич не ме грее. Този филм драматургично е супер. Извежда познатата формула "гуд гай бед гай" на съвсем ново ниво – единственият филм, който е по-напред в тази категория е "Лице назаем". А заснемането на престрелките е уникално. Серджо Леоне в градска среда – неслучайно филмът е известен като урбанистичен уестърн.

    А проблема ти с "гадостта с Джони Деп" е, че си гледал само 20 мин. 😉

  8. "Лице назаем" пред "Жега"?! Дринов, надявам се правиш разлика между тъп "екшън, с безмозъцен сюжет и стереотипни персонажи" и "драма с екшън елементи и дълбочина в образите на героите". Бла много се бърка по отношение на "Жега", ама пък ти да го сравняваш с хонгконгски екшън-еднодневка…

    А "Обществени врагове" определено е по-зле от "Лице назаем". 😀

  9. Всъщност погледни коментарите под "ревюто" ми за него и ще се убедиш, че нещо бъркаш. 😉

  10. @Nostromo

    Сравнявам героите, а не филмите. 🙂

    Този път, съм непреклонен. За много неща се съгласих да ревизирам мнението си, но сега не отстъпвам и на сантиметър! 🙂

  11. За разлика от "Жега", "Лице назаем" е сносен. 🙂

    PS Гадостта с Джони Деп тотално е негледаема; наистина се опитах, ама няма начин просто.

  12. Ок, момчета, мир!

    Черпя ви по една бира за имения ден и забравяме за въпроса… до следващия път. 🙂

  13. Ааааа, ееееее, ма съм зле, как не се усетих! Да знаеш, Дринка, "Лице назаем" е тоталната класика (за тая вечер)!!! Бих казал същото и за "Зодиак", но лицемерието ми стига само до тук! :DDD

    Да ти е живо и задраво името и не сваляй чашата по ниско от брадичката (поне) тая вечер! 😀

  14. А-ха-ха-ха! Ностро, оценявам жертвата която правиш! За лицемерието, колкото, толкова. Кой ти го дава? 🙂

    Чашата е "Уей оувър май хед". 😀

  15. Хайде честито, Митко, и от мен! Жив и здрав и там каквото пиеш!!!

    Аз също харесвам много "Лице на заем" и то много над "Жега"…, за което се сещам че отдавна не съм го гледал…