Няколко класики на „Мосфилм” идват на Киномания 2019

от на 2019-10-31
 

Малко преди старта на основната програма, в рамките на Киномания ще бъдат показани някои от най-известните и добри филми, произведени в емблематичната руска кинокомпания „Мосфилм”. Сред заглавията, които ще можем да видим в „Люмиер Лидл“, са „Александър Невски” на Сергей Айзенщайн и Дмитрий Василиев, „Дерсу Узала” на Акира Куросава и легендарната постановка на Болшой театър „Спартак”.

Повече подробности за филмите и програмата ще откриете в официалното прессъобщение:

НЕТИПИЧНИ КЛАСИЧЕСКИ ФИЛМОВИ ЗАГЛАВИЯ ОТ СЪКРОВИЩНИЦАТА НА „МОСФИЛМ” ЩЕ ГЛЕДАМЕ НА КИНОМАНИЯ 2019

Киномания ще представи някои от най-великите класически филми-дело на най-голямата руска и съветска кинокомпания „Мосфилм”. Нетипичните филмови заглавия от средата на миналия век, които са част от програмата на фестивала, ще предложат на посетителите в кино „Люмиер Лидл” истинско разнообразие от жанрове и вълнуващи сюжети. Продукциите „Александър Невски”, „Дерсу Узала” и „Спартак”, ще бъдат прожектирани съответно на 6, 7 и 8 ноември от 19:00 ч.

Режисьорите Сергей Айзенщайн и Дмитрий Василиев създават истинска новаторска творба с филма „Александър Невски” през 1938 г. Докато филмите на Айзенщайн от 20-те години на миналия век – „Броненосецът Потьомкин” (1925 г.) и „Октомври” (1928 г.), акцентират върху съветските маси като колективен герой, класиката „Александър Невски” поставя фокус върху героичната личност, съчетавайки технологичните реалности на епохата.

Като драматизира усилието на принц Невски да отблъсне бруталните тевтонски рицари от Свята Русия от XIII в., филмът залага на установените литературни и артистични средства на изразяване. Новаторското е, че зрелищното действие е до такава степен синхронизирано със специално написаната музика на Прокофиев, че самият Айзенщайн нарича структурата на филма си „симфонична”.

Ден по-късно млад рицарски офицер, изпратен на изследователска мисия в сибирската тайга, ще срещне възрастен ловец от местно племе във филма „Дерсу Узала” (1975 г.). Идвайки от два напълно различни свята, двамата мъже ще споделят едни и същи опасности и емоции. Следва история за приятелството, родено в самата същност на природата, разказана майсторски от японския кинорежисьор Акира Куросава.

Киноманите ще имат възможността да гледат и легендарната постановка на Болшой театър „Спартак” от 1977 г. Сюжетът на балета засяга теми за властта и потребността от саможертва, представяйки конструкцията между четирима герои – добри срещу коварни мъж и жена. В незабравимата финална сцена – нерелигиозно разпъване на кръста – Спартак ще бъде въздигнат високо над своите екзекутори, а тялото му ще бъде пронизано от остриетата на безброй копия.

Киномания е част от Календара на културни събития на Столична община за 2019 г.

Билети за „Александър Невски” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.

Прожекции:

понеделник, 11 ноември 2019, 18:30, Кино Одеон

сряда, 20 ноември 2019, 20:00, Дом на киното

Билети за „Дерсу Узала” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.

Прожекции:

вторник, 12 ноември 2019, 18:30, Кино Одеон

неделя, 24 ноември 2019, 15:30, Дом на киното

Билети за „Спартак” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.

Прожекции:

сряда, 13 ноември 2019, 18:30, Кино Одеон

https://www.youtube.com/watch?v=gYKdg5O_9pg

коментари
 
Отговорете »

 
 • Криско Пръжката
  2019-10-31 at 18:50

  Оня с ревюто на Чернобил сигурно вече се е подмокрил от кеф

  Отговор

 • Riddick
  2019-11-01 at 13:09

  Бойс, кинорусофили,

  Има един стар военен филм, в детските ми спомени са се запечатали няколко неща.
  Тренираха някакво бойно изкуство, и един от главните герои продупчи метален варел с пръст, а накрая останаха двама с/у цяла армия.
  Ако някой се сети от тези странни откъси, за кой филм говоря, ще съм благодарен.

  Отговор

  • heinrich
   2019-11-04 at 10:21

   Това ми звучи като филм на Майкъл Бей….
   П. С. Не че в руското кино няма комедии и пародийки, ама чак пък за толкоз не съм чувал…


Коментирайте