Трейлър и синопсис на фестивалния хит „Cold War” на Павел Павликовски

от на 2018-07-14
 

Untitled

Със сигурност животът изглежда много по-прекрасен, когато държиш в ръцете си приза за режисура от фестивала в Кан, най-престижния кинофорум в света. Тази чест през 2018 година се падна на Павел Павликовски, който вероятно трябва да бъде обявен за национално съкровище на Полша. През 2014 година неговият филм „Ида” се превърна в събитие, като спечели „Оскар” и БАФТА за чуждоезичен филм на най-авторитетните „преброявания” през 2015, наградата LUX на Европейския парламент (благодарение на която филмът беше видян поне в избрани киносалони в цяла Европа, субтитриран на съответните езици), както и още над 70 награди от фестивали в цял свят.

Световната премиера на най-новият му филм „Cold War” беше преди почти два месеца в Кан, непосредствено след това излезе на екран в Полша, а ние ви предлагаме да видите джазовия му трейлър, създаден за съблазняване на киномани!

За разлика от комерсиалните си събратя отвъд Океана, европейските творци умеят да ценят времето си и когато са напипали верния пулс и настроение, разчитат на усета си за мяра – не правят n-на брой различни трейлъри, а се фокусират върху подбора на кадри и подходящото настроение на една рекламна визия, и разчитат на интелигентността на публиката си. Трейлърът на „Cold War” е идентичен с този, който вече сме ви показвали в новинарския ни поток (с добавен „звезден” кадър от ревюта) и затова ще ви препоръчаме да обърнете внимание на акцентите, характеризиращи майсторството на Павликовски, които вече сме изтъкнали.

Ето и официалния синопсис:

Новият филм на сценариста-режисьор Павел Павликовски, последвал неговата творба „Ида”, удостоена с „Оскар”, е „Cold War” – страстна любовна история между двама души, родени и израснали в различни среди, с различни темпераменти, които са фатално неподходящи един за друг, но връзката им е предопределена от съдбата. Животът им тече на фона на Студената война през 50-те години в Полша, Берлин, Югославия и Париж, а филмът разказва за една невъзможна любовна история в ужасни времена…

С надеждата, че ни очаква (поне) фестивална среща с най-новата творба на Павликовски, добавяме и детайл в разпространението му – „Cold War” може да бъде видян на кино в Чехия (след Карлови Вари), тръгва в ограничено разпространение във Великобритания и Ирландия и в платформите On Demand от 31 август, във Франция от 24 откомври, а в Щатите се очаква на кино от 21 декември 2018.

 

коментари
 
Отговорете »

 
 • Milbo
  2018-07-14 at 21:12

  Какво стана в ИДА ?
  Какво избра главната протагонистка ?
  Избра Божията обич пред емоциите и ‘нормалният живот’ със саксофонист, защото когато като пълен сирак не бе имала нищо и никого в целия свят на света, тя винаги все пак е имала това упование и тази обич …

  Кога и как може да се роди в главите и сърцата ни подобен разказ ? Кой ще го разкаже – кой ще му вдъхне живот ? Кой ще му повярва ?

  Възможно ли е ‘силните на деня’ с техния умопомрачителен пример да не са загубили все пак напълно всякакъв капацитет да се видят отстрани ? Техният еквивалент в ИДА е врялата и кипяла функционерка на партията, която при все всичките си таланти и кариерен успех вече няма никакви илюзии относно липсата на основание да продължи да живее в свят, за чието създаване тя самата е допринесла.

  Та кога ще направим филм като ИДА ?

  Един потенциален отговор: когато някой от познатите ни на всички фигури скочи от прозореца на открадната къща докато слуша Моцарт – и се изпльоска на тротоара пред талантлив, млад писател, който с широко отворени очи веднага ще зацепи за какво иде реч….

  Отговор

 • UZUMAKI
  2018-07-15 at 02:02

  “Ида” беше найс.

  Отговор

Коментирайте