Бранко срещу Гилиъм: Тери държи правата на „The Man Who Killed Don Quixote”

 

DcxvNMrU8AE27EH

Бяхме ви съобщили, че Тери Гилиъм загуби последното дело срещу търсещия възмездие Пауло Бранко. Новината, която излезе във всички медии, следящи киноиндустрията, се оказа непълна главно поради липсата на детайли относно правните въпроси, гледани под лупа в съда. Бранко, който се изказа уверено в интервюта след победата, успя да внуши на пресата, че той е вече законният собственик на всички права на „The Man Who Killed Don Quixote”. Продуцентът свързан с Гилиъм, Мариела Бесуйевски, от своя страна коментира думите на Бранко пред Ел Еспаньол:

Ние притежаваме правата на „Don Quixote” и той ще има скоро премиери по цял свят. Бранко имаше правото да го закупи, но той не осъществи тази си привилегия. Очевидно ще претърпим леки загуби и към филма вече се гледа с едно наум, след като бяхме принудени да анулираме договорите за дистрибуция.

Припомняме ви, че Тери Гилиъм се бори за осъществяването на този филм повече от 25 години. Наводнени сетове и смъртта на двама от актьорите са само част от препятствията, които стояха на пътя пред Росинант.

пауло бранко до тери гилиъм

Пауло Бранко до Тери Гилиъм

Гилиъм дава продуцентските права на Бранко, който не успява да осигури средства за осъществяването на филма, след което Гилиъм взима нещата в свои ръце и сам намира нови продуценти. Наличието на първоначалния договор между Гилиъм и Бранко е причина за споровете. На въпросите защо Бранко продължава да упорства, Бесуйевски допълни:

Бранко създава „балон” от всичко. Времената на робството приключиха отдавна и ако аз не искам да работя с теб – не можеш да ме накараш със сила. Можеш да ме задължиш да изплатя сумата, която желаеш, но не и да работя за теб. Невъзможно е да принудиш Тери да направи филм. Не можем да се борим с нещо толкова нерационално като желанието за мъст.

Парижкият съд остави една евентуална вратичка относно авторството на съдържанието във филма – възможност Гилиъм да бъде отново тероризиран по съдилищата. Кристално ясно е, че Бранко няма как да си присвои „The Man Who Killed Don Quixote”. Негова цел може би остава да се опита да измъкне повече пари от Гилиъм.

коментари
 
Отговорете »

 

Коментирайте