„По действителен случай” на Роман Полански открива CineLibri 2017

от на 2017-09-26
 
Ева Грийн, Роман Полански, Еманюел Сание

Ева Грийн, Роман Полански, Еманюел Сание

След броени дни предстои старта на третото издание на CineLibri (който тази година освен качествени екранизации на книги, предлага и специален акцент върху музиката) и вече имаме информация с кой голям филм ще открие фестивала на 11 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Това е силно очаквания от нас „По действителен случай” („Based On A True Story”) на големия Роман Полански, базиран на романа на изключително успешната френска писателка Делфин дьо Виган („Силна е нощта”).

Освен отриващия филм, научаваме и заглавието на филма, който ще отбележи приключването на конкурсната програма на фестивала. Това е „Ана Каренина. Съдбата на Вронски” на режисьора Карен Шахназаров. Прожекцията на филма ще бъде веднага след връчването на наградите в Зала 1 на НДК на 14 октомври от 19:00 ч. – жури в състав Бруно Куле, Кийра Чаплин, Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков ще връчи на победителя статуетка CineLibri „за изкуството да превежда литературния материал на езика на киното”.

Повече „По действителен случай” може да научите в прессъобщението по-долу, както и в новините ни по темата, където може да видите и всичките трейлъри на филма до момента.

Новият филм на Роман Полански открива CineLibri 2017

Дългоочакваният нов филм на Роман Полански ще открие третото издание на CineLibri на 11 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. „По действителен случай” ще бъде прожектиран на кино-литературния фестивал веднага след фестивалната си премиера в Кан по-рано тази година. Откриването ще бъде съпроводено с ефектно музикално-светлинно шоу, препратка към концепцията на фестивала, и официално представяне на международното жури. Билетите вече са в продажба през системата на EPAY GO, на CineLibri.com, както и на касите на Двореца.

„По действителен случай” е екранизация на последния роман на една от най-популярните съвременни френски писателки – Делфин дьо Виган (известна у нас с романа си “Силна е нощта”), носителка на 10 литературни награди. Филмът на Полански е провокативен разказ-мистификация в стила на Стивън Кинг и вече разбуни духовете в средите на критиката. В рамките на CineLibri ще бъде представено и българското издание на сензационната книга „Роман за Полански”.

Второто гала събитие е насрочено за 14 октомври – престижно жури в състав Бруно Куле, Кийра Чаплин, Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков ще излъчи победителя в конкурсната програма на фестивала, който ще получи статуетка CineLibri „за изкуството да превежда литературния материал на езика на киното”. Церемонията по награждаване ще се състои  в Зала 1 на НДК на 14 октомври от 19:00 ч. и ще бъде съпроводена с прожекция на филма „Ана Каренина. Съдбата на Вронски” на режисьора Карен Шахназаров. Водещ на събитието ще бъде Драгомир Симеонов.

Вече са в продажба и билетите за прожекцията в зала „България” в петък, 13-и октомври.  CineLibri отбелязва 80-годишния юбилей на зала „България с оркестъра на Софийска филхармония и специална прожекция на „Дама Пика“. Дългоочакваният нов филм на руския режисьор Павел Лунгин е създаден по мотиви от ексцентричната повест на Пушкин. Преди прожекцията ще прозвучат две арии от операта „Дама Пика” на П. И. Чайковски в изпълнение на възхитителните солисти Мария Цветкова-Маджарова (сопран) и Росица Павлова-Инджева (мецосопран).

Тази година фестивалът ще се състои между 11 и 22 октомври в София, Пловдив, Варна и още девет града в България. Освен прожекции на най-добрите екранизации, създадени през последните две години, фестивалът ще предложи атрактивна паралелна програма от киносъбития, обединени в няколко цикъла, документални продукции, късометражни филми, безплатни прожекции, дни на различни култури, пърформанси, срещи и дискусии с бляскави личности от света на киното, литературата и музикалното изкуство.  Почетни гости на CineLibri 2017 са настоящият носител на международната награда „Ман Букър“ Давид Гросман и един от основоположниците на съвременното немско кино – режисьорът Фолкер Шльондорф, чийто филм „Завръщане в Монтаук” е включен в конкурсната програма.

Повече информация: www.cinelibri.com. Фестивалът се осъществява с подкрепата на VIVACOM, УниКредит Булбанк и Jameson Irish Whiskey.

Още – на CineLibri.com.

Book Cover

Ana Karenina Poster

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте