Пулсът на парите / Money Monster

Must be funny in the rich man's world.
от на 2016-05-22
 

Едно нещо е ясно за английския език и то е, че на него почти всичко звучи по-добре. Игри на думи, словосъчетания, жаргони и най-вече заглавия. Настава пълен ад за българските преводачи като пристигне някой филм, който не се казва просто „Room” („Стая“), въпреки че те са проявявали творчество и в случаи без трудности като например „Dear John” (в БГ „С дъх на канела“!?) и още редица примери. Това с пълни сила важи и за заглавието „Пулсът на парите“, което по никакъв начин не може да хване пиниза на английското наименование, но ок – поне смислово е някъде там.

Ето какъв е сюжетът. „Пулсът на парите” е телевизионното предаване на егоцентричния, арогантен и самоуверен Лий Гейтс (Джордж Клуни), който дава финансови съвети на зрителите за това къде и как да си инвестират парите на Уолстрийт. Режисьорът на предаването Пати (Джулия Робъртс) е супер про и успява да се справи с всичките му номера и непредвидени импровизации по време на ефир, но явно ѝ е дошло до гуша и ще приеме повишение на друго място. Всичко върви ок в последния им ефир заедно, докато изведнъж в студиото не нахлува младият мъж Кайл (Джак О‘Конъл), преоблечен като куриер, който носи пистолет и жилетка с експлозиви, която слага на водещия и то пред камера. Кайл е разгневен, защото е загубил всички пари от наследството на майка си, тъй като ги е инвестирал грешно, следвайки съвет на Лий. Същата тази компания е фалирала за ден, изчезват близо милиард долара и остават хиляди преебани акционери. Ситуацията в студиото става заложническа, включва се полицията, цял Ню Йорк гледа сеир на живо и единствено Пати и още няколко души от екипа остават, за да се оправят с напечената ситуация.

Джордж Клуни и Джулия Робъртс

Кастът, разбира се, е най-впечатляващ от всичко и изнася сюжет, който с други актьори би минал между капките. Джордж Клуни упорито продължава да си подбира еднотипни роли на себична, но някак симпатична надувка (като в „Аве, Цезаре!“), която обаче изпада в крайни ситуации, в които трябва малко да се окопити. Той ги може тези неща и продължава да супер секси, но в последно време не сме видели нищо извън зоната му на комфорт.

Гласът на Джулия Робъртс би успокоил и мен, ако съм омотана в бомби, Джак О‘Конъл още с появата си в сериала „Skins” е дал заявка, че може да бъде следващата голяма британска работа в Холивуд, ако успее да се дореди от Том Харди и Том Хидълстън. Може би и той трябва да се прекръсти на Том… Момчето е набор 90-та година и има всички предпоставки нещата да му се получат. Той придава доста дълбочина и индивидуалност на един персонаж, който е представен като събирателен за хората, които се бъхтят някъде там под средната класа и в един момент им избиват чивиите (е, този израз пък на английски никой не може да го преведе адекватно, така че лингвистичният баланс е запазен.)

Много приятни включвания има и от актьори, познати с работата си в телевизионни продукции, като Джанкарло Еспозито („Breaking Bad”), Доминик Уест („The Wire”, „The Affair”) и Крис Бауър („The Wire”, „True Blood”).

Ако в режисьорския си дебют от 2011 „Тhe Beаver” / „Бобърът“, Джоди Фостър поне участваше и като актриса за всички фенове (а те не са малко!), които искат да я гледат в нови роли, то в „Пулсът на парите” амплоато зад камера е заковано и трябва да приемем, че дамата държи се доказва на това поприще. И очевидно иска да прави все по-комерсиални филми и да загатва неудобни теми, друг е въпросът доколко успява.

Джак О‘Конъл

Пулсът на парите” може да се приеме за неин успешен опит, тъй като филмът е премерен от всяка гледна точка. Не очаквайте да видите на екран разнищване на това какъв е механизмът на Уолстрийт, нито задълбочен поглед върху корпоративните машинации, но все пак всичко е представено достатъчно интересно и динамично, за да се извърви целият път до финала.

Филмът, умишлено или не, залага и на доста комедийни моменти. Умишлено е в речта на хванатия на тясно Лий Гейтс към зрителите, с поредица втръснали кадри на американци, втренчили поглед със затаен дъх към един човек, където обаче има приятен туист. И не толкова умишлено с включване на приятелката на Кайл в ефир, което може би трябва да допринесе драматизъм, но може и да ви разсмее, с бонус едно „ауч!“.

Пулсът на парите” беше представен на тазгодишното издание на фестивала в Кан, където Джоди Фостър за първи път е дефилирала на 12 години, Джулия Робъртс за първи път беше без обувки, а Джордж Клуни за поредна година се появява с една и съща жена – красивата си съпруга Амал. Сборът от всички тези фактори донесе достатъчно медиен интерес.

Филмът тръгва по българските кина на 27-ми май и със сигурност заслужава да се види, защото е разнообразие в морето от супергерои, комикси и дебилни комедии. И защото няма значение каква е историята, а дали е добре разказана. Тази е. Пулсът ви няма да се ускори кой знае колко, но парите ви ще са си стрували.

коментари
 
Отговорете »

 
 • Маколи
  2016-05-24 at 11:49

  Да не си мисли тая Джоди Фостър,че ще разкрие кой знае какво пред нас за „механизмът“ на Уолстрийт?! Ние си знаем всичко,знаем,че ония свинчуга Тръмп държи световната банка,знаем,че той държи всички банки в света и че може да се откупи от всякакво правосъдие с пари,знаем,че е успял чрез измами и крадене,знаем,че е корумпиран до гушата и е наследник на богати родители:какво чак толкова има нужда да дълбаем и да чепкаме??

  Отговор

 • UZUMAKI
  2016-05-24 at 12:50

  Toва тотално не ми се гледа…

  Отговор

  • Papa Joe
   2016-05-24 at 18:59

   На мен пък тотално ми се гледа.Най=после смислен филм, за разлика от конвейрните и вече скучни до безкрай батмани,отмъстители,екс мени,костенурки-нинджи..Иначе според мен,,Аве Цезар“бе скучен и безцелен


  • UZUMAKI
   2016-05-24 at 22:06

   Не съм гледал „Цезар“-а още, но подозирам, че ако бях, нямаше да съм съгласен с теб.


 • Papa Joe
  2016-05-25 at 00:46

  Заради липсата на бг субтитри ли още не си го гледал:)Имаше един два момента в,,Аве Цезар“,които бяха ок.Тилда Суинтън и Джош Бролин бяха чудесни,особено първата в ролята на две журналистки-близначки,но пък само с 2 сцени и половина.Скарлет Йохансон пък успя да ме разсмее в двете си сцени ,в една от която я питаха дали е сигурна,че е бременна от определен човек :) но комунистическите глупости бяха толкова досадни.можеше да е хубав филм, но следващият път братя Коен( добри са в танцовите номера още от Големият Лебовски).но това е моето мнение.на други може да им допадне.
  Относно филма по горе определено има нужда от такива като него.Джоди рулз!

  Отговор

 • UZUMAKI
  2016-05-25 at 02:48

  Джоди е пич, спор няма :) Просто новият й филм не ми се гледа :(

  Отговор

Коментирайте