Седемте психопата / Seven Psychopaths

Nothing’s what it seems
от на 2012-11-30
 

Седемте психопата / Seven Psychopaths

Не съм спец по пиесите на Макдона, но много обичам „В Брюж”. Заради душата му. И по всички предварителни заявки „Седемте психопата” трябваше да се окаже супер-инди-хит. Та кой печели наградата на публиката в Торонто в категорията „Среднощна лудост”, нали ясно е!? И идва филма на голям екран у нас, и отивам в зала 1 на НДК, и се възрадва душата ми на публиката, доволно многобройна. Начало.

Сюжетът – преплетено нестандартен: писател-пияница в творчески „блок” се мъчи над сценария си „Седемте психопата”, приятелят му Били се е специализирал в отвличане на домашни любимци (кучета), а пък неговият авер Ханс ги връща срещу откуп. Този безобиден „бизнес” ги забърква с безскрупулния мафиот Чарли, който абсолютно изперква когато разбира, че неговото мило животинче липсва. Отприщеният бяс ражда шантави ситуации – упс, не, това е авторовото въображение! Гегове, чиста сатира на клишета и жанрове, намигвания, препратки, кървища (задължителни и съвсем на място в „стиловата характеристика”!), куршумите се прескачат с историите – въобще, пир за сетивата! Много се смях – с цялата зала.

Сигурна съм, до голяма степен реакцията на публиката беше предизвикана от присъствието на екрана. У-ни-кал-ни – колосът Кристофър Уокън, бомбата със закъснител Сам Рокуел, неспасяемият Уди Харелсън, точното попадение Колин Фарел, емблематичният Том Уейтс – всеки от тях извайва майсторски своя образ, и наистина никой от тях не е за изпускане, и дори само заради тях си струва да не се пропуска този филм. Край.

И точно тогава се появи „но”-то. След края на филма си казах „и какво от това?” Макдона просто си е направил едно упражнение по сценарни фантазии, един вид „я да ви видя колко ще поемете”, с отчетлив уж-автобиографичен уклон, който обаче ме остави… безразлична. Оказа се куха кула – шантаво конструирана, предизвикателно украсена, привлекателна и интригуваща, и готова да се срути… в спомените ми. Радвам се, че го гледах, но не бих повторила. Защото филмът няма душа. За разлика от „В Брюж”…

коментари
 
Отговорете »

 
 • Алекс
  2012-11-30 at 13:10

  Само да отбележа, че прожекцията в зала 1 беше доста слабо посетена – точно четири пъти по-малко от поредната премиера на Уди Алън в рамките на същия форум. Независимо дали филмът има или няма душа това само доказва за пореден път, че България си заслужава липсата на редица независими заглавия с качествен показ, а не в овехтелите зали на НДК, Дом на киното и прочие кино-гробници. На нас ни дай само шарени картинки с мощен звук, които да текат за фон на плюскането на пуканки и смученето на безалкохолни напитки.

  Отговор

 • Анита
  2012-12-02 at 15:06

  Шарените картинки и напитки, както и плюскането отговарят на нуждите за тези, които нямат грижи да дадат 24 лева за два билета. Нормално съотношение на нещата (говоря в общи щрихи, естествено е да има малък брой изключения).

  Като му уври на някого главата да продава билети по 3-4 лева в нормални „битови условия“, и публика за независимите заглавия ще си има :) Ама не, братче – дай, дай, дай да лапаме!

  Отговор

 • Sick S.
  2012-12-02 at 19:05

  Дават го в Cinema City на нормални цени.

  Отговор

 • Pow R Toc H
  2012-12-10 at 09:50

  Съгласен съм с ревюто, забавлявах се в киното, но…………

  Отговор

 • Gabriella
  2012-12-27 at 22:04

  Страшна тъпотия с привкус на пернишка трагедия. Хуморът много липсваше за жанра. Нула стори и тъпа режисура. Психопатите бяха направо жалки, дори любимият ми Уди Харелсън. В много моменти се пробвах да заспя, ама човека с мен непрекъснато ме ръгаше. Браво на този, който се е забавлявал – трудна задача :)

  Отговор

 • brr
  2013-01-10 at 17:20

  Gabriella заслужаваш някой перничанин да те хване и да те накаже жестоко , за небивалиците дето си писала. Иначе за филма – средна работа

  Отговор

 • M.Knox
  2013-01-13 at 16:44

  ревюто почти ме отказа,
  wtf?
  Сам Рокуел и Кристофър Уокън са истинска сладост! стига с тия сухарски истории с разбирачески привкус стил „Трябва ли да ви уча?“.
  Психопатите до един са страхотни! Ще се гледа поне още 3 пъти :))

  Отговор

 • 2013-01-14 at 14:32

  Аз вчера го гледах за втори път и се забавлявах, точно колкото и първия. Доста приятно филмче! Не мога да не се съглася обаче, че отвъд забавлението няма много сериозни качества.

  Отговор

 • Стефан Ст
  2013-01-18 at 05:31

  Гледах Психопатите, веднага след това гледах и В Брюж (мой голям пропуск) и съм възхитен! Искам да гледам още филми на Макдона! Уникални!

  Отговор

 • 2013-01-23 at 09:25

  Да, Макдона е жесток. А „В Брюж“,… ах, а „В Брюж“ е нещо специално. :)

  Отговор

 • 2013-02-04 at 13:16

  Филмът за мен се прекърши след нелепата сцена в гробищата. Дори на пародийно ниво вече се стичаше към канала. Не е честно да започне толкова интригуващо и абсурдно, а да приключи така скучно. Все пак не съжалявам за отделеното време, защото историите с монаха и свещеникът си заслужаваха.

  И ме светнахте за „В Б.“.

  Отговор

 • 2013-02-04 at 13:42

  Е, как бе, не те ли изкефи като се появи мацката по цици? :) :)
  А гледа ли го „В Брюж“?

  Отговор

 • heinrich
  2013-02-04 at 14:44

  Абе така и не съм го гледал тоя „В Брюж“. трябва да седна тези дни и да го зяпам.
  Иначе като цяло психопатите ми хареса. Хубаво филмче. Да мацката по цици беше нещо много хубаво.. 😉
  Мен ме изкефи накрая последния диалог по телефона… хахаха…. все едно слушам олигофрени или деца в детската градина:)

  Отговор

 • 2013-02-04 at 16:06

  @heinrich
  За пореден път „В Брюж“ е много по-добър филм. Ама ще ми е интересно мнението на хора, които първо са гледали „Психопатите“. :)

  Отговор

 • 2013-02-04 at 16:14

  Мацката, циците и бедрата й просто ги приех като заслужена компенсация, а не като + на проваленото повествование. 😉

  Не съм го гледал…като подозирам, че това е повод за срам. В момента наваксвам с „Der Baader Meinhof Komplex“ /не знам как се превежда на бг./, че ми го препоръчаха упорито, после ще изтрия и срамното петно и киноманската ми биография.

  Отговор

 • 2013-02-04 at 16:17

  Ейййй! Този филм си го бях дръпнал преди 100 години, но нямаше субтитри. Има ли вече, или знаеш немски? :)

  Отговор

 • 2013-02-04 at 16:44

  Не знам добре немски. Баща, майка, сестра знаят по-добре от натурален немец тоя език, но все трябва да има издънка у семейството. За сметка на това псувам много интелигентно на испански. :):)

  Намерих го с анг. букви от Пиратите, но от седмица едвам пълзи. Ще го гледам така. Дори да не бях баннат от Замунда, отвикнах от българските преводи. Връщам жеста и на свой ред препоръчвам „Das Leben Der Anderen“, щот не за срам, а за линч си е евентуален пропуск.

  Отговор

 • 2013-02-05 at 00:41

  Е, „“Das Leben Der Anderen“ е модерна класика! :)

  Аз съм забелязал, че английските преводи не са чак толкова по-добри от българските. :(
  Въобще, винаги като гледам филм на език, който не знам, ми е леко притеснено какво чета. :)

  Отговор

 • 2013-02-15 at 17:25

  Чакай, че е твърде жестоко да не ти отговарям вече 2 седмици. :):) /просто забравям, деа/

  Анг, преводи наистина не са по-добри. Дори са по-сухички. Просто отвикнах да тегля букви за англоезичните филми. Иначе дори съм помагал безвъзмездно на момчетата от subs.sab с преводи за „Halo Wars“ и „Halo Legends“. Пак бих, но е много времеемко и на този етап съм пас.

  За последното те разбирам. Наистина много обикнах азиатското /корейското по-конкретно/ кино, но и досега като ми заговорят имам чувството, че ми се карат за нещо. Как да ти кажа, „Спасяването на р. Р.“ ми изглежда вече като сапунка на фона на: http://www.youtube.com/watch?v=PGBAAKZiUk8

  /вече тегля „In Bruges“/

  Отговор

 • 2013-02-16 at 18:34

  „И досега като ми заговорят имам чувството, че ми се карат за нещо“. Ха-ха-ха-ха! От всичко на вета най-много мразиш националната нетърпимост и японците, нали? :) :)

  Този „The Front Line“ не съм го гледал. Ще си го потърся ако го има в HD. :)

  Отговор

 • 2013-02-18 at 15:41

  Ми не, японците са измислили Хентаят и са имали най-голямата империя по km2 в света през 40-те г. на 20-ти век. Всяка подобна култура заслужава уважение. :) Заради роботите им също. :) Виж, дори с арабите свикнах, ама черните просто ми е кривене на душата.

  Гледай филмът. Заради себе си. Знам, че ще го оцениш.

  Отговор

 • Ева
  2013-02-24 at 08:12

  Ама че ревю, дето изхвърля това истиско бижу на киното на боклука! Sorry авторе, но не съм съгласна с теб! Филма е 9 от 10 и с удоволствие ще го гледам пак! Ако си падате по дебелашки и просташки хумор – филма наистина не е за вас, но ако обичате префинените неща, хумора поднесен с финес, този филм ще ви донесе истиска наслада!

  Отговор

Коментирайте