Sucker Punch: Измислен свят / Sucker Punch

По ръба на съмнението
от на 2011-03-24
 

Sucker Punch: Измислен свят

В “театъра на живота” единственото, което може да постави окови на истинската свобода – свобода във всички значения на понятието – си самият ти. Ти единствен си господар на съдбата си и ти единствен дърпаш конците на собственото си съществуване. А ключът към осъзнаването на тази истина и ключът към постигането на пълна свобода се крие в неподлежащо на опитомяване и подчинение безгранично въображение.  Това е основната идея зад „Sucker Punch: Измислен свят”, който представлява ярка визуална метафора за това на какво е способен умът ни, за да се справи с ужасите на действителността.

Филмът разказва за младата Бейби Дол, която след смъртта на майка ѝ е изпратена в психиатрична клиника от своя зъл, доведен баща, заради който тя по случайност убива по-малката си сестричка. Изправена пред  издевателствата на корумпирания и зъл тъмничар Блу (Оскар Айзък), както и пред  ужаса на предстоящата ѝ лоботомия, Бейби Дол открива уникалната си способност да танцува хипнотично и в същото време да се оттегля във фантазиите си. Там тя среща мистериозен мъж на име Мъдреца, който и разкрива, че за да се измъкне от клиниката трябва да събере пет магични предмета. Заедно с още четири момичета – Рокет (Джена Малоун), Блонди (Ванеса Хъджинс), Амбър (Джейми Чънг) и Суийт Пи (Аби Корниш) – Бейби Дол се отправя на невероятно пътешествие през множество фантастични светове, всеки от които крие своите опасности. Всяка една от тях трябва да реши склонна ли е да рискува в името на свободата си.

Sucker Punch: Измислен свят

Честно казано, на този етап ми е изключително трудно да дам някаква оценка на филма, както и да преценя чисто субективно и непрофесионално дали ми допада. Това е един от онези случаи, в които трябва да гледам филма два пъти преди да формирам окончателното си мнение, тъй като се разкъсвам между определено елементарната  драматургична основа и изключителната му визуална експресивност.

Филмът започва много силно. Началната сцена и излизането на заглавието са страхотни. Не са толкова дълбоки и смислово натоварени като тези в любимия ми „Watchmen”, но са издържани в подобен стил (всеки един кадър крещи „Снайдър”)и освен това отдават почит на едно-две класически произведения. За съжаление тази дълбочина и това усещане не се запазват през останалия филм и поне откъм драматизъм нещата рязко се влошават.

Sucker Punch: Измислен свят

Доста странно, “Sucker Punch” е един от малкото филми, изграден изцяло върху оригинална идея, но през цялото време съм преследван от усещането, че е базиран на поредица от комикси, книги или телевизионни епизоди. Причината за това е структурата на филма, която е разделена от различния визуален стил на всяко едно от приключенията на Бейби Дол и момичетата в опитите им да съберат предметите, които ще им помогнат да избягат. Всеки един предмет има своята специфика, която дава отражение в отделната фантазия. Предвид тази структура не мога да спра да си мисля, че идеята на Снайдър би била далеч по-успешна в комикс вариант. Още повече, че в този медиум може да се допусне драматургичната основа да не е перфектна.

Другият вариант е видеоигра. Много хора ще сравнят филма именно с игра и определено има известен резон – фантастичните светове и френетичните битки са точно като от „Playstation”(с всяко следващо ниво стават все по-сложни и по-трудни) – но истината е, че той е далеч по-близък до видеоклиповете отколкото до игрите. Музиката е от огромно значение. Тя служи като своеобразен гръбнак, който свързва отделните моменти – и в други филми на Снайдър (като вече споменатия „Watchmen”) тя играе важна роля, но при тях е по-скоро като при Тарантино, докато тук има и драматургична обосновка, тъй като чрез музиката (и танца) главната героиня се пренася във фантазиите си.

Sucker Punch: Измислен свят

Лошото обаче е другата аналогия с видеоклиповете – само аудио-визуални красоти без някакво особено съдържание.  По-голямата част от героите (да не кажа всички, включително и Бейби Дол) са представени схематично и не научаваме абсолютно нищо нито за тях, нито за мотивировката им.

Така, стъпвайки по ръба на съмнението, мога да ви кажа, че ако подходите към филма с очаквания за качествен филм пълен с дълбоки образи и идеи в стил „Watchmen”, определено ще се разочаровате. Не казвам, че съвсем му липсват идеи, има такива, просто са малко елементарни и по философски отнесени.  Ако обаче отидете само заради визуалното пиршество, няма да съжалявате. Има какво да видите. Дракони, гигантски самураи, механизирани мъртви нацисти, хай-тек роботи, орки, сексапилни мадами и тонове екшън.

И накрая, ако имате възможност, гледайте го в IMAX! Като ще е гарга да е рошава.

коментари
 
Отговорете »

 
 • 2011-03-25 at 03:28

  Звучи ми като точно това, което искам от един филм като Sucker Punch.

  Отговор

 • 2011-03-25 at 13:21

  Ами, значи "go for it!" :)

  Отговор

 • 2011-03-25 at 14:40

  О, хаба, хаба, секси мама!

  Веднага отивам да го гледам! 😀

  Отговор

 • 2011-03-25 at 19:47

  Абе, можеше и по-секси да е! :(

  Отговор

 • Алекс
  2011-03-25 at 23:45

  Право думаш Дринов – мадамите можеше къде по-секси да ги намерят, ама явно тези 5-те са били с по-ниските хонорари, за да останат повечко мангизи за компютърно генерирани герои и пейзажи.

  Иначе е твърде вероятно филмът да е по-впечатляващ в IMAX, но поради пазарната конюнктура в България филмите на Warner Bros не се скрийнват за журналисти в този киносалон.

  Аз съм сравнително доволен иначе. След безмерното разочарование от "300", всеки следващ филм на Снайдер ми се вижда далеч по-добър от него. Дано запази тази насока и в предстоящата нова версия за Супермен.

  Отговор

 • Nicole
  2011-03-26 at 17:13

  Аз вече гледах филма, стахотен е ! Ако и други са ко гледали вече, може ли някой да ми каже къде мога да намеря началния саундтрак, и не само началния ами и другите .. Моля помогнете… ето скаип за връзка freestyle7007 ! Благодапя преджарително

  Отговор

 • 2011-03-26 at 23:14

  Не знам кое е секси, ама като видях германците с противогазите и се надървих!!!!

  Отговор

 • 2011-03-27 at 15:07

  @Алекс

  Моето мнение е, че този филм е на светлинни години зад "300" и "Пазителите". :) :) :)

  Надява се "Супермен" да бъде по различен. Той Снайдър каза, че ще по-"риалити бейсд" от "Зората на мъртвите", което ми вдъхва малко надежда.

  @Nicole

  Началната песен е номер едно! :) Ето тук можеш да я чуеш. Скоро ще излезе целият саундтрак, до тогава можеш да си чекваш в тубата. :)

  @HerMamut

  Освен това те са някакви парни машини. :) Много са здрави. Верно дървят! :) :)

  Отговор

 • 2011-03-27 at 15:15

  Че се присетих – една забележка към автора на ревюто: Германците не бяха "механизирани мъртви нацисти", защото действието очевидно се развиваше през Първата световна война, което е ни повече, ни по-малко от 20 години преди раждането на нацизма.

  Отговор

 • 2011-03-27 at 15:25

  У-уууу! Взимам си бележка! :) :) :)

  Отговор

 • Sick Spazmoid
  2011-03-29 at 13:34

  Гледаем, но посредствен и бездушен, с 1-2 запомнящи се сцени, добра музика и Блу. Доста под нивото на насиращите от кеф "Зората..", 300 и "Пазителите". Според мен причината е в това, че този Снайдър не е филмирал чужда история, а своя собствена. Дано не опитва пак. Идейно доста напомня на не по-малко визуалния The Fall, който пък е нещо като идеен римейк на българския "Йо-хо-хо".

  Отговор

 • 2011-03-29 at 13:41

  Порно с елементи на MTV – нямаш търпение да свърши диалогът, за да започне екшънът, а през това време звучат познати звезди/парчета. Като цяло: 5/10, бих добавил още половин оценка заради зомбитата. 😀 От снощи обаче не спирам да въртя саундтрака (примерно), което е някаква компромисна компенсация. One more thing: разпространителите трябва да бъдат изнасилени с прожекционен апарат заради калпавото 2D.

  Отговор

 • break
  2011-03-29 at 14:40

  Що бе, в IMAX не е зле.

  Отговор

 • 2011-03-29 at 15:27

  'Щото филмът е за 3D, особено пък в IMAX… Чак сега се зачетох в коментарите и видях, че по-рано Дринов също е пуснал линк към Емили Браунинг. Трудно ми е да игнорирам необразованата и неграмотна кифла, която пита за музиката, затова ще кажа, че саундтракът го има навсякъде из торентите, но трябва да имаш повече от една мозъчна клетка, за да го изтеглиш. Съжалявам, Никол. :(

  Отговор

 • 2011-03-29 at 17:15

  Kакто казах, аз все още не съм решил дали ми харесва или съм разочарован – на ръба съм точно. Има доводи и в двете посоки.

  @UZUMAKI

  Какво казваш, че на 3D филма щеше да е по-як ли? Защото той по принцип си е 2D, не е някаква наша пищявка.

  @break

  На теб да не би да ти хареса? :)

  Отговор

 • 2011-03-29 at 17:25

  O, щом по принцип е 2D, значи малкият шанс на 3D да ми се стори по-добър съвсем отече.

  Отговор

 • 2011-03-29 at 22:58

  много интелектуален филм. Хареса ми, разведри ме, разсмя ме, покази ми фантасмагорни светове с 3д-ефекти. Нима може да искаш повече от киното в наши дни. Прочетете ревюто ми за повече.

  Отговор

 • MadMax
  2011-03-30 at 02:51

  @cervixrectum

  Какви медикаменти ползваш момко … взимай ги двойно с алкохол … ще ти свършат работа !!!

  Отговор

 • 2011-03-30 at 20:39

  След голямото чакане, "Sucker Punch"-а си беше за наша сметка. Буквално и преносно. И в лошия смисъл.

  3.0/10

  Отговор

 • Nicole
  2011-03-30 at 22:22

  @UZUMAKI

  Кажи ми от къде разбра че съм кифла.. 😀 .. и м/у другото някои хора не са мамини дечица за да си позволяват глезотийки като интернет и компютри, а използват тези в училище.. :)

  @Дринов

  Мерси за линка !

  Отговор

 • hater
  2011-03-31 at 08:31

  Не мога да ви разбера… Мацките можели да бъдат по-готини, двуизмерното – по-триизмерно, песничките – по-небозави… Някак отказвам да повярвам, че на никого от вас не му се стори страхотна възможността да се отдаде просто ей така на близо двучасовата изпразвация в киносалона (ако прибавим и Диляна Попова и Джони Деп от трейлърите със сигурност 2 часа) – на места нежна и наивна, като целувка по любимото място с устни, а само след миг настървена, изненадваща и първично готина, като изследване на гърлото или отривисто движение на дланта. Може би единственото, което би допринесло за по-по-най-страхотното ми изживяване в киносалона, е мацка в краката ми. 3Д, на високи токчета, с мрежи и влажна паст; и не, че първите две ще се забелязват в полумрака на кинозалата, но Аз ще знам, че са там. Точно както усещането за невидимя мистър Жак Снайдер, ънплгъващ и деплъгващ де що има емоционални окончания на елементарно ниво, с неповторимия си слоу-моушън, който достига приложение, надминаващо в пъти дори култови екшъни като Ангелите на Чарли 1, 2 и 3 1/3. От последното излиза, че сякаш всеки зрител го очаква режисьорска свирка, което не е съвсем вярно, още повече като чета коментарите ви.

  С една дума – или моя милост се задоволява с малко, или вие искате от страхотно зрелище с елементарен подтекст да се окаже наследник на достойнствата на Реката на тайните или Фонтанът, да речем. Еми т`ва е. Няма пълно щастие. Филмите са като жените – някои си ги спомняш и на светло, за други страстта се изчерпва още в мрака. И макар Съкър Пънч да не става да го водиш на коледна вечеря, за мен е абсолютно приемлив вариант за събота вечер.

  Отговор

 • 2011-03-31 at 12:02

  @hater

  Ако аз, след който и да е филм, се почувствам така, като ти след "Sucker Punch", въобще, ама въобще нямаше да и дреме какво мисли КойчО от Подуене по въпроса. Завиждам ти!

  Отговор

 • Петко
  2011-04-02 at 23:11

  Сега, след като гледахме филма, мога само да кажа, че беше много подвеждащо да прочета всички тези положителни коментари – филм без сюжет (ако изобщо го има е отвратителен и отблъскващ, за да ти донесе забавление), никаква актьорска игра (то и къде да я има:(), абсолютна загуба на време.

  Явно не е тайна за зрителите, защото в залата в най-гледаното време бчхме 7 души и половина.

  А можех да гледам нчкой друг филм…

  Отговор

 • 2011-04-03 at 03:31

  Филмът наистина е доста по-добър от онова малоумно творение "Битка Лос Анжелис " и аз не съжалявам че го гледах. На "Битка ЛА.." се почувствах все едно, че гледам 6 годишно невротично кретеноидче да играе някаква залупена шутърска игра с извънземни,а скриптът все едно бе писан от първокласник, спечелил конкурс за бавноразвиващи се. Едвам го издържах.

  Докато Съкър Пънч си е симпатично глуповато филмче, с елементи напомнящи за Алиса в страната на чудесата, правен с по-голямо въображение и с по-съвременна насоченост. Точен избор за гледане на кино. Няма да дам 18 лева (за два билета) за да гледам някоя интелектуална дрисня (има си книги за тази работа) или да се прекарам с Битка: Сан Франциско.

  Съкър Пънч рулз! Е, не чак толкова, но след Битка: Сакраменто бих изтраял всичко.

  Отговор

 • 2011-04-03 at 12:22

  @lammoth

  Хе-хе! "Битката" те дразни, защото не вярваш, че те са сред нас, нали? Признай си!!! : ) :)

  Жалко, че "Сакър Пънч" не успя да ми напълни душата. :(

  Отговор

 • 2011-04-03 at 16:30

  Дринов, знаеш че сме на гости на третата планета, ама тихо, да не ни чуе някой. 😛 😀

  аз харесвам страшно много филмите с извънземни, въобще всякакъв вид филми правени с въображение или които изискват въображение. "Битката ЛА" обаче е най-тъпият филм, който съм гледал на кино. През цялото време крясъци и стрелби, и това в продължение на 2 часа, а операторът докато е снимал вероятно си е маал чекии. Невъобразима, дразнещо тъпа простотия. При това аз настоявах да гледаме този филм, след това всички ме гледаха и искаха да ми откъснат топките :(

  Филм за извънземни, но предназначен за примитивни форми на живот. :/

  Отговор

 • BiLy
  2011-04-03 at 19:26

  Аз от филма нищо не разбрах. И не се учудвам, че бяхме само аз и една моя приятелка. Без сюжет, ако имаше както казах не разбрах. Май Бейби Дол си представяше, че танцува, а в представата си представяше, че се бие в Първата световна война. Филмът беше ЗЛЕ!!!

  Отговор

 • Виво
  2011-04-04 at 06:59

  Баси, вие "Часовете" ли очаквахте?!

  Юритмикс, Бьорк, яка визия, малко тъпи кифли (без Суийт Пий) , ама както казах – яка визия. Добра, но недоразвита идея. И въпреки МТВ и тийн привкуса, все пак як (или готин). Не може да ми хареса напълно, но може да "ме изкефи".

  Наистина имаше по-голям потенциал. Оставаш малко незадоволен, както след "Клетката", защото знаеш, че има още много неща, които могат да се направят с филма и от средно добър да се превърне в чуден.

  Отговор

 • 2011-04-16 at 23:28

  Филма е невероятен.

  Страхотен саундтрак. Може би той ме впечатли най-много.

  Хубави мацки през целия филм и много екшън.

  През целия филм не знаеш каква е историята, обаче накрая вкарва много мисъл и чувства

  Препоръчвам на хора над 24 да го гледат :)

  Отговор

 • MadMax
  2011-04-18 at 01:04

  Едва сега успях да изгледам и аз филма и честно казано – много, много съжалявам. Страшна простотия. Нямам повече какво да кажа …. леле леле леле :(:(:(

  Отговор

 • az
  2011-04-29 at 18:55

  Един от най-яките филми, които съм гледал. Перфектен е във всяко едно отношение.

  Отговор

 • 2011-04-30 at 11:20

  Аз продължавам да не съм сигурен дали филмът ми харесва или не! Все още не съм го гледал втори път! :(

  Отговор

 • кракен
  2015-01-21 at 04:54

  Уникален.Филма е изпреварил времето си,нормално повечето зрители да не им е харесал.

  Отговор

Коментирайте