Време е за част втора на It’s Alive! – първият български филмов хорър фестивал. Всяко продължение обещава да бъде по-голямо от първата част и ужасът няма да направи изключение. Този път It’s Alive! Horror Film Fest ще сграбчи вниманието ви за над 10 дни и 20 прожекции с вкус на хорър и още нещо.

Началото е на Хелоуин (31.10), а финалът на 10 ноември, като фокус тази година ще бъде поставен върху боди хорър жанра, но също така и върху преливането между комедия и хорър, азиатското кино и поредния опит на Никълъс Кейдж да надмине себе си. Вече по традиция, стартът ще е с прожекция в Дом на киното, последвана от тематично парти с Indioteque. Всеки е поканен да се яви в своя любим призрачен, вещерски или демоничен костюм. Гостите на It’s Alive! ще се сблъскат и със загадъчна инсталация под формата на детективско бюро.

Зрителите ще успеят да видят за първи, а навярно и единствен път на голям екран, жанрови филми от някои от най-големите световни фестивали – I Saw The TV Glow (Сънданс), The Devil’s Bath (Берлинале), Dead Talents Society (Торонто). По-добре късно, отколкото никога – на It’s Alive! ще може най-сетне да бъде преживян и Longlegs, най-нашумелият хорър през това лято, който учудващо подмина българските кина до този момент.

И тази година фестивалът предлага богата съпътстваща програма. Очакват ви куиз, лекция „Да живее новата плът“ посветена на филма Videodrome на Дейвид Кроненбърг, видеоигрите и хоръра в женски род, както и дискусия с „Психоанализа и кино“, фокусирана върху другия иконичен хорър филм на канадския режисьор – The Fly.

Отвъд рамките на киното, фестивалът ще предложи true crime подкаст на живо – „Хорър Вселената: Психология на ужаса“. Филмите може би не създават убийци, но убийците често създават сюжети на филми. Зрителите ще имат възможност да се потопят в тази тема благодарение на YouTube сензацията Faith Georgieva.

През есента на 2024 година, хорър феновете ще получат и възможност да гласуват за по-голямото зло без угризения – именно те ще решат кой да получи „Дървен Франки“ – наградата на публиката за най-добър късометражен и пълнометражен филм в конкурсната програма. С нея It’s Alive! ще продължи да разширява хоризонтите на жанра – в програмата присъстват мюзикъл, found footage филм и екскрементна комедия. В отворената покана на фестивала се включиха над 100 филма, като от тях селектирани са 19 къси и 5 пълнометражни творби на артисти от България и света.

Елате на хорър кино тази година в Дом на киното, Одеон и кино „Влайкова“. Партньор на фестивала в начинанието е и Посолството на Австрия в България.

Подробности за програмата ще откриете тук.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *