Двете отминали десетилетия не могат да променят специалната тръпка, която обзема феновете при първите ноти от музиката на Хауърд Шор, съпътстващи кадри от легендарния епос на Питър Джаксън, посветен на Средната земя. Паралелно с втория сезон на The Rings of Power, който не заслужава внимание, но ще е опита да привлече още зрители в Prime Video, безбрежният свят на творческото и продуцентско въображение предлага още една част от предисторията на Властелинът на пръстените – Warner Bros. пуснаха онлайн трейлър на аниме-предизвикателството The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim.

Отдавна сме съобщили очакванията си към тази рисувана история и отново ще подчертаем, че според нас най-важният акцент в случая са имената на Питър Джаксън, Филипа Бойенс и Фран Уолш, които се завръщат към историите от Средната земя като продуценти.

Изглежда добре, но някак си очаквахме повече вълнение от срещата с първия трейлър. Сигурни сме, че историята ще бъде разказана с размах, освен това голяма част от почитателите на Толкин ще могат да я видят на голям екран в края на годината, а това гарантирано е фактор в полза на всеки филм, замислен и реализиран като епична сага – едно е да проследяваме жестоки битки на домашно устройство, независимо от размера му, съвсем друго е да се разгърне атаката със слонове (олифанти) на IMAX-платно… Все пак ще се надяваме следващите трейлъри да дадат по-сериозно основание за очакване с вдъхновение, а не за коментар в стил „Да, ще видим дали няма да се изложат отново…“

Напомняме, че действието на The Lord of The Rings: The War of Rohirrim се развива 183 години преди събитията в Хобит и Властелинът на пръстените. Пресъздадени са част от живота и пропитите с кръв времена на могъщия крал на Рохан – Шлем Тежкоръки . Ето как е описано от самия Толкин част от действието, което видяхме и в трейлъра:

Имало по това време човек на име Фрека, който заявявал, че е потомък на крал Фреавине, ако и да бил, думали людете, човек с много дуноземска кръв и бил тъмнокос. Станал той богат и властен и имал обширни земи от двете страни на Адорн. Близо до извора й той си направил твърдина и обръщал малко внимание на краля. Шлем не му вярвал, но го викал на съветите си и той идвал, когато му харесвало. На един от тези съвети Фрека дошъл с много конници и поискал ръката на Шлемовата дъщеря за сина си Вулф. Ала Шлем казал:

– Станал си по-голям, откак последно беше тук, ала дебел най-вече. – И хората се изсмели на това, защото широк бил коланът на Фрека.

Тогава Фрека изпаднал в ярост и похулил краля… Когато съветът приключил, Шлем станал и сложил голямата си ръка на рамото на Фрека, и рекъл:

– Кралят не позволява кавги в дома си, но хората са по-свободни вън. – И принудил Фрека да върви пред него извън Едорас, в полето. На хората на Фрека, що ги последвали, рекъл: – Махнете се! Не ни трябват слушатели. Отиваме да разговаряме по лична работа. Идете при хората ми! – Те погледнали и видели, че броят на людете на краля и приятелите му далеч надминава техния, и се отдръпнали.

– Сега, Дуноземецо – рекъл кралят, – имаш да се разправяш единствено с Шлем – сам и невъоръжен. Ала ти вече каза много и е мой ред да говоря. Фрека, безумието ти е порасло ведно с корема ти. Говориш за тояга! Ако на Шлем не му се нрави кривата тояга, дето му е натрапена, той я чупи. Тъй! – С тези думи той халосал Фрека с такъв удар на юмрука си, че той паднал поразен и скоро след това умрял.

Тогава Шлем обявил сина на Фрека и близките му сродници за кралски врагове и те избягали, защото Шлем на часа изпратил много хора да яздят към западните предели…

* „Властелинът на пръстените“ – превод Любомир Николов и Цветелина Крумова, 2001 г.

В The Lord of The Rings: The War of Rohirrim дъщерята на Шлем се включва активно в последвалите кървави битки и нейните приключения допълват епичния разказ. Вероятно ще ни се предостави възможност да проследим и изграждането на крепостта Шлемово усое, която е в центъра на една от най-известните битки в Средната земя, уникално претворена на екран от Питър Джаксън в Двете кули.

Разказвач на тази част от сагата е Миранда Ото, която се завръща в ролята си на наследницата на рода на Рохан – Еовин. Брайън Кокс е дал своя глас на могъщия Шлем, в ролята на дъщеря му Хера влиза Гая Уайз, а жадният за мъст Вулф говори с гласа на Люк Паскуалино.

Режисьор на филма е майсторът на анимета Кенджи Камияма (Blade Runner: Black Lotus, Ghost In The Shell: Standalone Complex), по сценария са работили Джефри Адис и Уил Матюс (The Dark Crystal: Age of Resistance), както и Фийби Гитинс и Арти Папагеоргиу. В творческия екип участват и художниците Алън Лий, Ричард Тейлър и Джон Хоу.

The Lord of The Rings: The War of Rohirrim ще се появи в киносалоните на 13 декември 2024 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *