Премиерата на Мегалополис (Megalopolis) – масивният независим епос на Франсис Форд Копола, предстои само след един месец и именно затова е сравнително лош знак, че чак сега получаваме втори трейлър. Филмът от самото начало вървеше като гарантиран провал, но след като го видяха, в Холивуд сякаш бяха толкова озадачени, че известно време никой дори не искаше да се захване с разпространението му.

Именно тези страхове водят до трейлър като този…

Провал, провал, но поне можеше да бъде провал с достойнство. Естествено, не става въпрос за качеството на самия филм, което, съдейки по реакциите от Кан, е по-сложен въпрос. Кадрите, които виждаме тук, ни карат да сме също толкова развълнувани, колкото преди. Изглежда като филм, какъвто никога преди не сме виждали на голям екран. Който досега не е бил навит, няма никога да бъде. Ако сте заинтригувани, най-вероятно ще получите, ако не друго, то поне интересно преживяване. Това очакваме от Мегалополис и именно заради това Копола си остава един от най-великите.

Но този трейлър толкова се страхува от предстоящия провал, че се усеща сякаш Lionsgate се срамуват от филма, който държат в ръцете си. Трейлърът започва с негативни цитати от ревюта на предишни класики на Копола – Кръстникът, Апокалипсис сега, Дракула – обявявайки смело, че реакциите на критиците и на обърканите зрители са малоумни и незначителни, защото Копола е „неразбран артист, отвъд времето си.“ Досегашните трейлъри успешно ни показаха един красив, вълнуващ, уникален филм, който би могъл да привлече публика.

С този трейлър Холивуд обяви, че официално е изгубил способността да прави маркетинг за нещо необичайно, без да се срамува. Особено отчаяно изглежда, имайки предвид, че всички изброени „неразбрани“ класики на Копола са успехи в боксофиса и са номинирани за множество награди „Оскар“. Не че някога е имало ера, в която Мегалополис е щял да бъде огромен успех, но има предостатъчно примери за филми, които намират аудитория, именно защото има отворено пространство за необичайни предложения към публиката. Случаят тук не говори добре за съвременния Холивуд. Дано поне филмът ни накара да забравим за това.

Сценарист и режисьор на Мегаполис (Megalopolis) е Франсис Форд Копола, а звездният актьорски състав включва Адам Драйвър, Натали Емануел, Джанкарло Еспозито, Джон Войт, Лорънс Фишбърн, Обри Плаза, Шая Лабъф, Джейсън Шуарцман, Грейс Вандервал, Катрин Хънтър, Талия Шайър, Дъстин Хофман, Д.Б. Суини и др.

Премиерата в Щатите и други части на света е 27 септември, само по кината и на IMAX. За българска премиера положението още не е сигурно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment