Всяка държава си има емблематични фигури, които (в повечето случаи) не говорят нищо на останалия свят. Щатското кино е способно да се фокусира върху подобни личности, да пресъздава съдбите им във филми и после да лансира тези истории като „уроци“ – „как да преследваме успеха“, „какво да не правим, за да не ни застигне съдбата на…“ и други подобни варианти по темите за избора на път в живота.

Един от емблематичните американски режисьори Дейвид О. Ръсел (Трима крале, Наръчник на оптимиста, Американска схема, Амстердам) от известно време флиртува с идеята да направи филм, посветен на легендарния футболен треньор, превърнал се в коментатор на Националната футболна лига (NFL) Джон Мадън, който приключи земния си път в самия край на 2021 на 85 години. Миналото лято се говореше, че Уил Феръл ще поеме отговорността за тази роля, но в новинарския поток от миналата седмица открихме инфо, че ролята ще бъде поета от Никълъс Кейдж.

Според информация от THR, идеята на Ръсел е да направи нещо като частична предистория на една от най-популярните поредици видеоигри – Madden NFL. Самият Мадън е главен треньор на Oakland Raiders от 1969 до 1978 година, като първата голяма титла на отбора е на Super Bowl XI. Сред треньорите, които са ръководили отбори в над 100 срещи, Мадън все още е с най-висок процент победи в NFL, а след преквалифицирането си като спортен коментатор, той печели над 12 награди „Еми“ за спортни предавания, като той действа на тази позиция в продължение на 3 десетилетия – от 1979 до 2009 година. И все пак на младите поколения днес той е известен най-вече чрез видеоиграта Madden NFL.

Сценарият на подготвяния от Ръсел нетрадиционен биографичен филм е негово дело, като той е работил върху по-ранна версия, написана от Камбрън Кларк (тя фигурира в „черния списък“ с нереализираните сценарии за 2022 година с 19 точки). В основата на сюжета ще бъде част от треньорския период на Мадън през 70-те години.

Ето какво споделя Дейвид О. Ръсел за бъдещата си работа с Кейдж:

Никълъс Кейдж, един от най-добрите и оригинални американски актьори, ще пресъздаде по възможно най-добър начин американския дух и стремеж към оригиналност, забавление и целеустременост, присъщи на обичаната национална легенда Джон Мадън, който е изпълнен с вяра, че всичко е възможно да бъде постигнато. Без да забравяме жестокия, безмилостен стил и вдъхновения индивидуализъм на Ал Дейвис, собственик на аутсайдерите Oakland Raiders, този филм ще бъде посветен на радостта, човешкото отношение и гениалните решения, които Джон Мадън взима в шантаво изобретателния, интересен свят на 70-те години на ХХ век.

Достатъчно дълго следим филмовата реалност, за да сме наясно, че ако си беше поставил за цел, Никълъс Кейдж щеше да се е превърнал поне в Робърт де Ниро на своето поколение. Но той обича да го дава лежерно и много често прави умопомрачително лоши избори на роли, ала когато реши, че му се иска да покаже на какво е способен – прави наистина чудесни филмови образи. Ако се опитаме да ги броим – със сигурност ще пропуснем някоя, а който не е гледал Да отгледаш Аризона, Диво сърце, Скалата, Да напуснеш Лас Вегас, Въздушен конвой, Лице назаем, Адаптация, Pig – може да си ги размести по хронология и да започне да се образова.

Драмата, посветена на Джон Мадън и режисирана от Дейвид О. Ръсел, ще бъде продуцирана от Amazon MGM Studios. Чакаме още подробности за актьорския състав, заглавие и конкретика за снимачен период и възможна премиерна дата.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *