След като постигна сериозен успех с амбициозната си екранизация на Тримата мускетари, френското творческо дуо Александър дьо ла Пателиер и Матийо Делапорт обръща поглед към друга от абсолютните класика на Александър Дюма-баща литературния шедьовър Граф Монте Кристо. И този път амбициите не са малки – бюджетът на филма възлиза на близо 50 млн. евро (най-скъпата френска продукция за 2024 г.), а ако съдим по отзивите от Кан, където Граф Монте Кристо е получил 12-минутни овации, парите не са били прахосани напразно.

За мащабите на филма свидетелстват и неговите трейлъри, които ще откриете по-долу, но добрата новина е, че още от утре, 5 юли, Граф Монте Кристо  дебютира и в родните кина и сами ще можем да преценим качествата му. Преди да видите рекламите, само отбелязваме, че в ролята на иконичния Едмонд Дантес влиза Пиер Нини (Ив Сен Лоран, Black Box).

Със сигурност изглежда адекватно, но да видим дали Александър дьо ла Пателиер и Матийо Делапорт ще предложат нещо повече – Граф Монте Кристо е абсолютна класика, „поставяща философски въпроси и изследваща най-мрачните късчета на човешката душа“, и това да „изглежда добре“ е санитарен минимум, който дори не трябва да споменаваме. Очакваме повече от версията от 2002 г. с Джим Кавизъл и Гай Пиърс.

И не че някой има нужда, но все пак ще представим официалния синопсис на филма:

Граф Монте Кристо ни пренася в света на младия Едмонд Дантес. Всичките му мечти са на път да се сбъднат, когато той бива повишен в капитан на търговски кораб и най-накрая може да се ожени за любовта на живота си – красивата Мерцедес. Но радостта и успехите му не остават незабелязани, а завистта на съперниците му е на път да разруши целия му живот. Дантес става жертва на внимателно изплетен заговор. На сватбения си ден той е арестуван за престъпление, което не е извършил. Присъдата не закъснява и той е изпратен в замъка Иф, откъдето бягство е невъзможно. Почти невъзможно.

След четиринадесет години тайно обучение от абат Фариа, Дантес успява да се измъкне и да се добере до легендарно съкровище, скрито на тайнствен остров. Вече на свобода и притежател на огромно богатство, той приема нова самоличност на граф Монте Кристо. Отмъщението, за което жадува, се превръща в негова основна цел, но плановете му имат опустошителни последствия, както за виновните, така и за невинните… Докъде би стигнал човек в жаждата си да отмъсти, къде е мястото на морала и кога злото взима превес, превръщайки човека в чудовище?

Режисьори и сценаристи на Граф Монте Кристо (Le Comte de Monte-Cristo) са Александър дьо ла Пателиер и Матийо Делапорт (Малкия принц, Тримата мускетари), по едноименния роман на Александър Дюма-баща. В ролите са Пиер Нини, Бастиен Буйон, Анаис Демустие, Анамария Вартоломей, Лоран Лафит, Пиерфранческо Фавино и др.

Премиерата е на 5 юли!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *