Когато последно писахме за Гладиатор II (Gladiator II), продължението на хитовия филм на Ридли Скот от 2000 г., ние го обявихме за може би най-очаквания ни комерсиален проект за остатъка от годината. Това естествено е знак колко слаба обещава да бъде тази година, но все пак реченото си е речено – новият епос на Скот, макар и с всички потенциални колебания, си остава най-доброто обещание за старомодно Холивудско развлечение, което ще видим скоро на голям екран. Най-добрите филми на годината досега – Дюн: Част втора и Фюриоза – също заемаха тази форма, но бяха далеч по-съвременни в подхода си. Сър Ридли обаче си остава един от малко борци за старомодното, редом с Кевин Костнър и неговия Хоризонт, макар и филмите и на двамата да са обременени от тежестта на променящата се стойност на митовете на миналото.

Именно това e обещанието на филм като Гладиатор II (особено след като видяхме миналогодишния Наполеон) и сега получаваме вълнуващия първи трейлър за проекта, който ни дава някаква представа за визията на Ридли Скот за развитието на неговата Римска империя:

Като за начало трябва да отбележим, че макар и не всичко тук да ни радва, актьорският състав е чуден. Още от сега сме сигурни, че Пол Мескал ще докаже себе си като следващата голяма звезда на поколението си, поемайки мъжкарската роля на митологичния герой, търсещ отмъщение за кръвопролития от миналото. Отговорен за тях е Педро Паскал, който също заема перфектна за него позиция като доверен на Императора генерал. А Дензъл Уошингтън е изцяло в зоната си на комфорт като съблазнителна авторитетна фигура, която ще повежда с мъдрост, но и коварност. Абсолютно всички изглеждат блестящо в ролите си и това ни кара да се вълнуваме от трейлъра, макар и кадрите постепенно да ни стават все по-притеснителни в продължение на двете му минути.

В крайна сметка Гладиатор II изглежда старчески по абсолютно същия начин като последните предложения от Ридли и сравненията с първия Гладиатор дори не са уместни – очевидно липсата на лента в камерите и наличието на повече компютърни ефекти ще създаде друга визия, която не пасва с класицизма, който очакваме от филм за Римската империя. Но това не е задължително проблем, и ние лично смятаме, че някои от кадрите изглеждат любопитно. Определено тематиката е ориентирана към същата посока като останалите скорошни филми на Скот – къде намират себе си поданиците на една рухваща империя; какво очакваме от историята и ще ни отговори ли някога тя; какъв е дългът ни към нея. Младият гладиатор, изигран от Мескал, очевидно носи на раменете си бремето на първия филм и трейлърът загатва някои от тези конфликти доста ефективно.

Цялостно ни радва това, което виждаме, макар и да сме силно скептични относно някои елементи. Все още не знаем за какво ни е да виждаме продължение на Гладиатор, но поне вече сме сигурни, че нещо ни влече да го гледаме.

Гладиатор II (Gladiator II) е режисиран от Ридли Скот и написан от Дейвид Скарпа. В ролите участват Пол Мескал, Педро Паскал, Дензъл Уошингтън, Джоузеф Куин, Кони Нилсен, Дерек Джакоби и др.

Премиерата е на 22 ноември само по кината.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *