Достигнахме вече май месец, което значи, че съвсем скоро очакваме ежегодния фестивал в Кан да ни потопи истински в дълбоките води на киното на 2024. А това означава, че сме и много близо до премиерата на най-вълнуващия кино проект на годината – масивния, независимо финансиран, научно-фантастичен Мегалополис (Megalopolis) на легендарния Франсис Форд Копола. Режисьорът на Кръстникът и Апокалипсис сега подготвя този филм от 20 години насам и сега е успял да реализира едно от големите чудеса, които наскоро сме виждали в киното – неговите експериментални тенденции, довели до такива чудати, абстрактни филми като One from the Heart, Youth Without Youth и дори Дракула сега ще избухнат на високобюджетно ниво на големите екрани из целия свят.

Като част от обширна статия във Vanity Fair, която включва много любопитни цитати от Копола, получихме и първия официален кадър от Мегалополис. На снимката виждаме Адам Драйвър и Натали Емануел, които са в главните роли, да разглеждат футуристичния си метрополис от върха на сграда.

Макар и да е само един кадър, самият факт че виждаме нещо истинско от този привидно невъзможен филм ни прави пределно щастливи. Фактът, че изглежда толкова цветно и изкуствено, като дигитална Дъглас Сърк мелодрама, ни показва, че Копола е тръгнал в правилната посока – не към някогашните си, по-класически успехи като Кръстникът и Разговорът, а към оперното си чувство за грандиозност и постоянното му желание за експериментиране, дори на стара възраст. Всеки, който е гледал нискобюджетните, дигитални експерименти на Копола като удивителните Тетро и Twixt, е подготвен да очаква некохерентен, озадачаващ, грозноват, интелектуален, меланхоличен, свръх-некомерсиален филм. Дори от единия кадър, всичко това е ясно.

За съжаление всичко това значи, че Мегалополис има още предизвикателства пред себе си. На този етап Копола все още търси дистрибутори, които да поемат разпространението. Носят се слухове за първите прожекции пред потенциално заинтересовани бизнесмени, които потвърждават нашите подозрения – много от тях излезли от филма объркани, дори раздразнени от това, което са видели. Мегалополис ще се окаже абсолютно невъзможен за рекламиране, или в най-добрия случай ще залъже публиката с добри трейлъри за първите няколко дена, след което тя ще се обърне срещу него – може би ни очаква нов легендарен F CinemaScore! Некомерсиалността на проекта е толкова ясна, че не е сигурно дали някой въобще ще се пробва да го разпространи, но ние сме убедени, че тази последна пречка няма да спре Копола след всички тези усилия. Във всеки случай ние ще го гледаме с голямо вълнение.

Макар и да не е официално разпространен, синопсисът, който се разнася из Холивуд, гласи следното:

Инцидент разрушава вече разпадащ се метрополис, наподобяващ Ню Йорк Сити. Идеалистът Цезар се стреми да възстанови града като устойчива утопия, докато продажният кмет Франк Цицерон има други планове. Между враждуващите мъже и техните виждания застава светската дъщеря на Франк, Джулия. Отегчена от влиянието и властта, с които е родена, Джулия търси смисъла на живота си.

Всичко относно филма ни звучи като велик финален поклон – Франсис Форд Копола, големия мечтател сред едно поколение от циници, дарява света с един искрен зов за размисъл върху бъдещето на нашето общество.

Сценарист и режисьор на Мегаполис (Megalopolis) е Франсис Форд Копола, а звездният актьорски състав включва Адам Драйвър, Натали Емануел, Джанкарло Еспозито, Джон Войт, Лорънс Фишбърн, Обри Плаза, Шая Лабъф, Джейсън Шуарцман, Грейс Вандервал, Катрин Хънтър, Талия Шайър, Дъстин Хофман, Д.Б. Суини и др.

Световната премиерата на филма ще е на 17 май на 77-мия филмов фестивал в Кан. Очакваме там филмът да намери глобалната си дистрибуция.  

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *