Радивое Андрич ще бъде сред специалните гости на 28-ия София Филм Фест. След чудното лятно приключение с тийнейджъри „Как се научих да летя“ (копродукция между Сърбия, Хърватия, България и Словакия), известният сръбски режисьор ще представи през март най-новия си филм Светкавици отново. Той е своеобразно продължение на втората кинотворба на Андрич „Светкавици“ (2001) – младежки филм с елементи на комедия, роуд муви, музикален филм и още нещо. Част от кинокритиката го определи като „първия югославски комерсиален ъндърграунд филм“.

Днес, 22 години по-късно, Светкавици отново ни среща с някои от познатите герои – те и реалността им почти не са се променили, ала изненадите, които им поднася животът, са различни, а освен това във филма се срещаме с ново поколение млади хора, които се борят със своите предизвикателства.

Радивое Андрич е един от най-популярните съвременни режисьори не само в Сърбия, но и в цяла Югоизточна Европа. Българската публика добре познава творчеството му, представяно на предишни издания на София Филм Фест – като се започне от дебютния му филм Три палми за двама пънкари и едно маце (1998), чиято публика в региона на Балканите е над 280 000 души, през втория му нискобюджетен филм Светкавици (2002), гледан в седмиците след премиерата от над 570 000 души, и няколко години по-късно – третия, превърнал се в абсолютен зрителски хит Когато порасна, ще стана Кенгуру (2004), с награди от фестивалите в Мотовун и Солун.

През 2022 година Радивое Андрич беше член на Международното жури на 26-ия София Филм Фест и представи своя филм Как се научих да летя, адаптация на едноименната книга на Ясминка Петрович, една от най-обичаните и издавани в цял свят сръбски писателки. „Как се научих да летя“ бе награден като най-добър европейски филм на Европейската асоциация за детски филми в Малмьо, Швеция ’22, получи „Сребриста чайка“ за най-добър филм на СФФ на брега ’22 в Бургас и бе гледан от хиляди почитатели на майсторството на Андрич в цяла Европа.

На 28-ия София Филм Фест българските зрители ще имат възможност да видят всички филми на Радивое Андрич в специална ретроспектива.

* * *

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!

#28SofiaIFF

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *