Йон Айвиде Линдквист със сигурност е име, което е добре познато на хорър феновете (стига да могат да запомнят как точно се пише и произнася) и сме убедени, че мнозина биха поставили адаптацията по книгата му Покани ме да вляза (Let the Right One In) в челните позиции за класации с любими филми. Вампирският роман има още американска версия на Мат Рийвс и сериал, който не успя да се пребори за втори сезон.

Явно най-после някой е решил да пробва да адаптира нещо друго от Линдквист и сега е ред на книгата Handling the Undead, която у нас е преведена под името Когато мъртвите се пробудят благодарение на издателство Колибри през 2012 година.

Вижте и първата реклама, която дебютира през тези дни като подготовка за фестивала Сънданс:

Тонално кадрите много напомнят на предишната адаптация, но се надяваме да успеят да създадат и много сходна атмосфера. Подобно на Покани ме да вляза, в Когато мъртвите се пробудят фокусът не е върху самите зомбита, а последиците, с които героите трябва да се борят като резултат на явлението. Макар, поне за някои от нас, тази книга да отстъпва няколко крачки от предишната, човешката драма играе централна роля, а ужасът служи за поддържане на действието.

Представяме ви и официално описание на вече споменатата издадена на български книга, за да придобиете представа какво да очаквате от този филм:

Нещо странно се случва в Стокхолм. Времето е необичайно горещо, електрическите уреди се държат непривично, хората страдат от нетърпимо главоболие, домашните любимци са обезумели. Градът е пред паника… Пенсионираният журналист Густав Малер получава шокиращо обаждане. Мъртвите в моргата са се пробудили. Неговият внук е бил погребан наскоро. Нима и той ще отвори очи? Когато жената на Дейвид загива в катастрофа, съкрушеният мъж се моли отчаяно да стане чудо и тя да се върне. И ето че чудото става… Потънали в скръб семейства получават шанса да се съберат отново с любимите си хора. Но дали това действително са любимите им хора? И не е ли по-добре мъртвите да си останат мъртви? Сега Линдквист ни поднася нов, не по-малко оригинален роман, в който разглежда друг мит – този за зомбитата. Един нетрадиционен, изпълнен с философски послания психологически хорър, който излиза от границите на жанра, за да изследва сложни екзистенциални и социални въпроси. Как ще реагираме, ако починалите ни близки внезапно възкръснат? Дали ще ги приемем радушно и ще заживеем отново с тях, или ще ги отхвърлим, защото са бледи сенки на хората, които са били?

Когато мъртвите се пробудят (Handling the Undead) е режисиран от Теа Вистендал, за която това е и пълнометражен дебют. Тя, заедно със самия Йон Айвиде Линдквист, е автор и на сценария. В ролите ще видим Ренате Рейнсве, Бьорн Сундквист, Бенте Бьорсум, Андерс Даниелен Лай и други.

Филмът ще дебютира по време на предстоящия фестивал в Сънданс, след което ще можем да очакваме и дати за разпространението му по кината.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment