Българска национална филмотека се присъединява за трета поредна година към Сезон на класическия филм – инициатива на Асоциацията на европейските синематеки (A Season of Classic Films, Association des Cinémathèques Européennes), обединяваща 22 институции от цяла Европа, отдадени на идеята за опазване на аудиовизуалното културно наследство.

В рамките на проекта тази година БНФ ще представи пред публика дигитална реставрация на игралния филм Морето (1967, реж. Петър Донев, 62 мин.). В него ще видим Стефан Данаилов, Северина Тенева и Ицхак Финци. Сценарист е Георги Бранев, оператор – Борис Янакиев, а композитор – Кирил Дончев.

Жана и Тони се запознават на черноморския бряг. Тя е момиче, безцелно прекарващо дните си по плажовете и баровете, а той – самонадеян млад журналист, търсещ удоволствия и приключения. Заедно прекарват нощта, опиянени от младостта, виното и желанието да преживеят приятно момента. През една вечер тайно напускат компанията в ресторанта и със спортен мерцедес се впускат в пътешествие, съревновавайки се в бързина с колите по шосето. Скоро настъпва утрото и те научават, че през нощта е прегазен човек. Обзема ги тягостно подозрение…

Картината и звукът са дигитално реставрирани в дигитализационния център на Югословенска кинотека от 35 мм копия, съхранявани в колекциите на БНФ. Премиерната прожекция е на 4-ти декември във Филмотечно кино „Одеон“ от 19.00 ч.

Заповядайте да видите Морето отново, както никога досега! Входът е свободен!

Филмът ще бъде свободно достъпен онлайн до 19 декември 2023 в YouTube канала на Българска национална филмотека.

За проекта Сезон на класическия филм:

Целта на проекта Сезон на класическия филм е да даде директен достъп до плодовете от работата на европейските национални и регионални филмови архиви по опазване и реставриране на аудиовизуалната памет и да подчертае нейната значимост в култивиране на навици за гледане и възприемане на архивни филми, върху които се гради последващото развитие на екранното изкуство. Със серия от свободно достъпни онлайн и присъствени прожекции, програмирани във времето между юни и декември 2022, съвременната публика има възможност да види изтъкнати заглавия от историята на европейското кино, наред с не толкова добре познати богатства на лента, представени в дигитално реставрирани копия.

Допълнителна информация за проекта, както и за всички участници в тазгодишния Сезон на класическия филм може да откриете на https://ace-film.eu/projects/season-of-classics/

Сезонът на класическия филм е финансово подкрепен от Програма „Творческа Европа МЕДИА“ на ЕС.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *