Нов и дързък прочит на любима класика – това е един от основните акценти в рекламната кампания на новата версия на The Color Purple, като разбира се никой не пропуска да обърне внимание на факта, че самият Стивън Спилбърг, легендарният Куинси Джоунс и всеобщата любимка Опра Уинфри са в продуцентския екип на филма.

Много е вероятно публиката от по-възрастните поколения у нас да си спомни екранизираната творба на Алис Уокър (наградена с „Пулицър“), дело на Стивън Спилбърг в средата на 80-те години на ХХ век, която получава 11 номинации за „Оскар“ и е позната в България като Пурпурен цвят. Римейкът, който ще се срещне със зрителите след два месеца, е вдъхновен от бродуейската трактовка на историята – което означава, че очакваме мащабен и пищен мюзикъл на екрана!

В новия трейлър има няколко загатнати моменти, които са очевиден реверанс към златната ера на това съвършено изкуство – вижте какво имаме предвид:

It’s time for you to see the world! Push the button…

Основният фокус на историята е дългият път на една жена в търсене на нейната вътрешна сила и извоюване на нейната независимост. С подкрепата на жените около нея, тя се надява да намери свободата си и любимата си сестра, с която отдавна са разделени. Ето какво гласи официалният синопсис на романа, издаден у нас от Orange Books:

Пурпур е литературна класика. С над един милион продадени екземпляра само във Великобритания, романът се превръща в явление, неподвластно на времето, и във вдъхновение за поколения читатели.

Това е историята на Сили, чернокожо момиче, родено в условията на бедност и сегрегация в сърцето на американския Юг. Многократно насилвана от мъжа, когото нарича „татко“, Сили е лишена от двете си деца и откъсната от обичната си сестра Нети, за да се озове в капана на задушаващ брак. И тогава в живота й се появява Шуг Ейвъри, певицата вълшебница, която сама направлява съдбата си.

Каква е цената на живота без окови? Какво е нужно, за да излекуваш душата си от всички рани? Пурпур е роман за неравенствата и неравностите на живота. Роман за онези неща, които, ако позволиш, могат да те направят истински силен и свободен.

Режисьор на предстоящата мюзикъл-версия на The Color Purple е рапърът, певец и текстописец, музикален продуцент и автор от ганайски произход Блиц Базавуле (Black Is KingThe Burial of Kojo). Ролите са поверени на Тараджи П. Хенсън (Hidden Figures), Даниел Брукс (Orange Is the New Black), Колман Доминго (Ma Rainey’s Black Bottom), Кори Хоукинс (The Tragedy of Macbeth), H.E.R. (Judas and the Black Messiah), Хали Бейли (The Little Mermaid), Онжаню Елис-Тейлър (King Richard) и дебютантката Фантазия Барино.

Автор на сценария на The Color Purple е Маркъс Гардли (Maid, The Chi), по едноименния роман на Алис Уокър (тя е сред изпълнителните продуценти на проекта) и сценичния мюзикъл, дело на Марша Норман. Оператор е Дан Лоустийн (The Shape of Water), хореограф е Фатима Робинсън (Dreamgirls), а музиката е на Крис Боуърс (Green Book).

Премиерата на The Color Purple в Щатите е на 25 декември 2023, като вероятно световното разпространение на филма ще започне на 18 януари 2024.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Само като прочетеш синопсиса и ти се доповръща…

    П.П. Поне един бял ще има ли във филма за цвет или…..