Прожекции на 15-и и 16-и септември

Елегантната като пантера парижанка Марион Котияр е голямата актьорска атракция в драмата Брат и сестра от програмата „Светът такъв, какъвто е“ на Френския институт. Прожекцията е на 15 септември в зала „Славейков“ от 18:30 часа. А на 16-ти септември, по повод Европейските дни на наследството, има две прожекци на „Нотр дам“ гори на Жан-Жак Ано – от 16:30 ч и от 19 часа.

Арно Деплешен режисира Брат и сестра с драматичен усет за сложните семейни отношения. Алис е актриса, Луи е поет, бивш преподавател. Алис е намразила брат си преди повече от двадесет години. Когато Луи я среща случайно на улицата, тя не го поздравява и се отвръща от него. Братът и сестрата по принуда се виждат след смъртта на родителите им.
Брат и сестра е история на една братоубийствена война, добила митични измерения, в които семейството играе роля на приемник на всички потиснати огорчения. Ненавистта, която Луи и Алис изпитват един към друг, е и споделено чувство, което ги „обвързва“, стимулира и води включително до самоунищожение

Брат и сестра

А „Нотр Дам“ гори е режисиран от жива легенда – Жан-Жак Ано. Това е зрелищен разказ за пожара в катедралата „Нотр Дам“ в Париж през април 2019 година. Жан-Жак Ано разчита на най-новите технологии – Imax и Atmos, за да илюстрира страховитото събитие по един изключително въздействащ начин.

„Нотр Дам гори възпроизвежда детайлно чудовищния пожар, най-големия в историята на катедралата досега, проследявайки героичните действия на мъже и жени пожарникари, които залагат живота си на карта по време на една всяваща ужас и страхопочитание спасителна акция. Резултатът е върхово кинематографично постижение, запечатало 24 часа от живота на Париж, в които съответните институции са изправени пред огромно предизвикателство поради закъснение при подаването на сигнала за тревога… В края на тази опасна битка опитът и смелостта побеждават.

Творбите от селекцията отправят реалистичен и нелицеприятен поглед върху заобикалящия ни свят (политически комбинации, икономическа нестабилност, международни заговори, насилие, природни бедствия, изчезване на животински видове), като едновременно ни подканват да вникнем в интимните реалности: скритите дълбоко в нас пороци – ревност, скъперничество, обсебване, пристрастяване…

Програмата „Светът такъв, какъвто е“продължава до началото на октомври с прожекции в петък и събота в зала „Славейков“. Всички филми са със субтитри на български език.
Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *