Един от най-големите особняци в световното кино Аки Каурисмаки е вероятно най-прочутият финландски режисьор, разпознаваем благодарение на специфичния си стил, който включва стилизирани кадри, непроницаеми лица на героите, тотален минимализъм и абсурдни сюжети, които включват и комедийни елементи.

Най-новият му филм на Каурисмаки Fallen Leaves бе показан премиерно в Кан и получи там наградата на журито. Наскоро в мрежата се появи и първи тийзър-трейлър и това вдъхна увереност на неговите почитатели, че наближава моментът, в който филмът ще бъде разпространен и на кино.

Специалистите по отношение на творчеството на Каурисмаки обръщат внимание на факта, че Fallen Leavesе своеобразно продължение на поредицата, посветена на работническата класа (или както е известна от писанията на Маркс и Енгелс „пролетариата“), появили се преди няколко десетилетия – Shadows in Paradise (1986), Ariel (1988) и The Match Factory Girl (1990). А ето какво гласи официалният синопсис:

Fallen Leaves разказва една универсална, изпълнена с надежда любовна история, която живее извън времето – две самотни души преодоляват препятствията по пътя към щастието, което откриват заедно един за друг. Действието се развива в Хелзинки, в нашето съвремие, а тази изпълнена с нежност и романтика трагикомедия е създадена като напомняне за удоволствието, което може да достави филмова творба, създадена от един от легендарните майстори на съвременното кино.

Главните роли в новия Fallen Leaves са поверени на чудесната Алма Пьойсти (позната на киноманите у нас и с ролята си в Туве) и Юси Ватанен, а премиерата в киносалоните на Щатите е на 17 ноември 2023, като MUBI са поели ангажимента за разпространението на филма на голям екран.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *