Чудесната първа седмица на септември, която по традиция е „резервирана“ за най-стария филмов купон на света – Венецианския фестивал, вече приключва, а вчера вечерта бяха раздадени и призовете на неговото 80-о издание! В продължение на осем десетилетия творци и специалисти се надпреварват за внимание и оценка на творбите си, а по стечение на обстоятелствата именно това юбилейно издание бе лишено (до известна степен) от суетата, съпътстваща присъствието на „големи“ звезди заради продължаващата стачка на сценаристи и актьори в Холивуд. Но всъщност това не е съвсем вярно, защото самият Йоргос Лантимос, който бе удостоен със „Златен лъв“ за своя най-нов филм Клети създания (Poor Things), бе на червения килим, както и Дейвид Финчър, Майкъл Ман, Агнешка Холанд, Адам Драйвър, Джордж Клуни, Мадс Микелсен, Джесика Частейн, Пабло Лараин и още много изключително талантливи хора от света на киното.

На церемонията вчера Лантимос споделя, че му е било нужно много време, за да направи своя нов филм след носителя на „Оскар“ Фаворитката (с награда за изпълнението на Оливия Колман и още девет номинации, 180 награди и 350 номинации в цял свят) – „беше необходимо светът и нашата филмова общност да станат готови за Клети създания“. Той добавя, че главният персонаж във филма не би могла да съществува, ако Ема Стоун не е дала съгласието си да влезе в тази роля – „този филм е тя – пред и зад камерата!“, добавя режисьорът.

Наградата за режисура бе присъдена на Матео Гароне за драматичния филмов разказ Io Capitano, в който тийнейджър от Сенегал напуска дома си в стремеж да стигне до Европа и да открие по-добро бъдеще за себе си. Младият актьор Сейду Сар бе изключително развълнуван да получи отличието за най-добър дебютант за ролята си във филма. Другите актьорски отличия бяха присъдени на Кейли Спейни за ролята на Присила Пресли в новия филм на София Копола Priscilla, и на Питър Сарсгард за ролята му в Memory на мексиканския режисьор Мичел Франко. Сарсгард отправи призив към всички, които са посветили живота си на киното, да запазят хуманността, за да бъдат сигурни, че „бъдещето на собствените им деца е в лоното на човечеството“.

Легендарната полска режисьорка Агнешка Холанд бе удостоена със специалната награда на журито за своя филм Green Border, представящ драмата на бежанците от все още бушуващата война, заловени на границата между Беларус и Украйна. Наградата за най-добра документална творба бе присъдена на Алекс Брейвърман за филма му Thank You Very Much, посветен на майстора на комедията Анди Кауфман. Престижната награда „Лъв на бъдещето“ за изгряващ млад режисьор бе връчена на тайванския актьор Лий Хонг-чи за дебюта му зад камерата Love is a Gun.

А ето и останалите награди, които бяха връчени в основната и паралелните конкурсни програми:

Main Competition

„Златен лъв“ – Best Film
Poor Things, Yorgos Lanthimos

Grand Jury Prize
Evil Does Not Exist, Ryusuke Hamaguchi

Best Director
Matteo GarroneIo Capitano

Special Jury Prize
Green Border, Agnieszka Holland

Best Screenplay
Guillermo Calderon, Pablo LarrainEl Conde

Best Actress
Cailee SpaenyPriscilla

Best Actor
Peter SarsgaardMemory

Best Young Actor
Seydou SarrIo Capitano

Orizzonti (Horizons)

Best Film
Explanation for Everything — Gabor Reisz

Best Director
Mika Gustafson — Paradiset Brinner (Paradise is Burning)

Special Jury Prize
Una Sterminata Domenica — Alain Parroni

Best Actress
Margarita Rosa De Francisco, El Paraíso

Best Actor
Tergel Bold-Erdene, City of Wind

Best Screenplay
El Paraíso — Enrico Maria Artale

Best Short Film
A Short Trip — Erenik Beqiri

Lion of the Future — Venice Award for a Debut Film
Love Is a Gun(Al Shi Yi Ba Qiang) — Lee Hong-Ch

Orizzonti Extra
Audience Award
Felicita — Micheala Ramazotti

Venice Classics
Best Documentary on Cinema
Thank You Very Much — Alex Braverman

Best Restored Film
Ohikkoshi (Moving) — Shinji Somae

Venice Immersive
Grand Prize
Songs for a Passerby — Celine Daemen

Special Jury Prize
Flow — Adriaan Lokman

Achievement prize
Emperor — Marion Burger, Ilan Cohen

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *