Те са сред нас, да не се заблуждаваме! Духовете на греховете от миналото са живи – в паметта на поколенията, а понякога оживяват и на екрана в киното. Майстор в пресъздаването на исторически образи е уважаваният и награждаван чилийски режисьор Пабло Лараин, чиито Neruda, Jackie и Spencer пожънаха овации с премиерите си в Кан и Венеция преди години. Новият образ, който очакваме да се срещне с публиката – отново след премиера в програмата на венецианския филмов фестивал на 31 август, от средата на септември и в платформата Netflix – е на чилийския диктатор Аугусто Пиночет, приел образа на… вампир във филма на Лараин El Conde.

Освен режисьор, Лараин е и съавтор на сценария на филма, заедно с Гийермо Калдерон. Копродуценти са Хуан де Диос Лараин, Росио Хадуе и режисьорът, а ролите са разпределени между Хайме Вадел, Глория Мънчмейър, Алфредо Кастро, Паула Лушингер, Каталина Гуера, Марсиал Тагле, Ампаро Ногуера, Диего Миньос и Антония Зегерс. Решението за черно-бяла визия на филма е задължителен реверанс към класиките в този специфичен жанр и единствено логичен избор за пресъздаването на подобна алегория на реалността. Ето какво гласи официалният синопсис:

El Conde е черна хорър-комедия, чиито герои обитават паралелна вселена, конструирана по историята на Чили от близкото минало. В нея един от символите на фашизма Аугусто Пиночет живее като истински вампир, скрит в почти разрушено имение в студения южен край на континента, подхранвайки съществуването си от неизличимото зло. След 250 години живот, благодарение на кръвта на стотици невинни жертви, Пиночет решава да загърби привилегията за „вечен живот“ – той не може да понесе мисълта, че светът го помни като ужасяващ крадец. Въпреки неестествената природа и тоталната лудост на семейството си, графът открива вдъхновение да продължи свръхестественото си битие, благодарение на събудената контрареволюционна страст от едно неочаквано партньорство…

Любопитни сме какви ще бъдат отзивите за новия филм на Лараин от Венеция – вампири, свръхестествени същества, филм-ноар, исторически персонажи, сюрреализъм в действие – всичко това изглежда като задълбочено изследване на човешката природа, композирано от фантастични елементи и метафори. Очакваме с нетърпение и един от следващите проекти на Лараин – подготвяният от него биографичен филм, посветен на Мария Калас. След премиерата във Венеция, El Conde ще се появи в Netflix на 15 септември 2023.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *