Спортните филми обикновено следват една и съща формула – недооцененият талант изненадва всички скептици, за да триумфира накрая. По никакъв начин не казваме, че това е лошо само по себе си, формулата си има предназначение и дори е по-впечатляващо, когато някой я използва по изненадващ начин, за да създаде нещо запомнящо се. Все пак обаче тя е формула, която обещава щастлив финал по един или друг начин – „като на филм“. Ще ни е интересно как двама документалисти, свикнали с това да показват реалността, ще се заемат с една подобна задача.

Както сме споменавали и преди, дуото Елизабет Чай Васарели и Джими Чин са режисьорите на незабравимия Сам на скалата (Free Solo), но сега са решили да се захванат с художествен филм, макар и отново по истинска история за впечатляващо спортно постижение. Новият им проект се нарича Nyad и разказва историята на легендарната плувкиня на дълги разстояния Даяна Наяд, която няколко пъти прави опит да преплува 117-те километра между Куба и Флорида – отсечка, наречена „връх Еверест на маратонните плувания“. Наяд успява на третия си опит на 63-годишна възраст, след като преди това е плувала около целия остров Манхатан за по-малко от 8 часа, както и между Бахамите и Флорида.

В титулярната роля на Даяна Наяд ще видим неповторимата Анет Бенинг, а нейната дългогодишна треньорка и приятелка Бони Стол ще бъде изиграна от любимата ни Джоди Фостър. Другата важна роля във филма е на Джон Бартлет, главният навигатор на спомагателния екип на Даяна, които плават около нея, за да й асистират. В тази роля ще видим Рис Ифанс, когото също много харесваме.

По-надолу можете да разгледате първите кадри от Nyad.

Nyad е режисиран от Елизабет Чай Васарели и Джими Чин, а сценарият е дело на Джулия Кокс и Ан Байдерман. В главните роли са Анет Бенинг, Джоди Фостър, Рис Ифанс, Итън Джоунс Ромеро, Люк Косгроув, Джена Йи и Ерик Т. Милър.

Филмът ще дебютира на фестивала в Торонто, след което ще бъде достъпен в Netflix на 3 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *