90-те години на ХХ век сякаш отминаха съвсем наскоро, но всъщност събитията, вдъхновили поредната комедийно-драматична история за луди хора в Щатите, започват преди три десетилетия. Прочутите плюшени играчки, наречени Beanie Baby, се превръщат в тотален феномен, търсенето им става мания, а част от тях дори получават стойност, неимоверно по-висока от реалната, само защото се оказват колекционерска рядкост.

В основата на новия филм на Apple TV+ The Beanie Bubble е книгата на автора на „книги-сапунки“ със съвети за личностно развитие Зак Бисонет „The Great Beanie Baby Bubble: Mass Delusion and the Dark Side of Cute“. За нереалния балон, в който се разраства и развива една компания за играчки, натрупала огромно състояние за своя създател Тай Уорнър, ще разказва режисьорското дуо Кристин Гор и Деймиън Кулаш, а главната роля във филма е поверена на Зак Галифанакис.

Тай Уорнър е предприемач, който представя идеята си през 1993 година на ежегодното изложение на играчки в Ню Йорк и решава да разработи специална поредица, която да бъде предложена за продажба в малки магазини за подаръци и играчки. Оригиналните първи девет „героя“ са мече, жаба, прасе, куче, делфин, кит, лос, птицечовка и омар – всички те имат специалните сърчица на компанията Ty Inc. и в началото няма никакъв интерес към тях. В средата на 90-те Тай решава, че ще ограничи броя играчки, които могат да продават месечно в магазините, а също така решева да прекрати производството на определени видове от тях – и те изведнъж се превръщат в редки уникати, което е една от причините цените им при препродаването от различни хора да скочат рязко. За няколко години популярността на играчките скача рязко, колекционирането им се превръща в мания и завладява територията на Щатите, а грандиозното търсене на тези играчки превръща Тай Уорнър в милиардер.

Както споменахме, Галифанакис ще поеме ролята на стратегически находчивия продавач, а в образите на най-близките му сътрудници ще видим Елизабет Банкс – като партньорката му Роби, Сара Снук – забравената у дома съпруга на Тай, Шейла и Джералдин Вишванатан, която влиза в ролята на технологично образованата Мая, заела една от челните позиции на интернет-търговията, стартираща именно през 90-те години на ХХ век. Неслучайно на етикетчетата на всяка играчка пише „посетете нашия сайт“ – хората започват неистово да кликат, купуват и колекционират! Лудостта стига дотам, че през октомври 1997 година, два месеца след смъртта на принцеса Даяна, Ty Inc. пускат мече, наречено „Принцеса“ в нейна памет!

Всеки изкуствено създаден балон в някакъв момент се пука – това се случва и с компанията, създател на Beanie Babies, безмерно надутите цени се спихват и през 1999 г. Тай Уорнър решава да спре производството. След своеобразен референдум сред феновете продажбите са рестартирани, а от началото на XXI век се впускат в разработване на различни по размери дизайни, както и лицензирани играчки, реплики на различни герои от популярни филми и телевизионни поредици.

Премиерата на филма The Beanie Bubble, вдъхновен от тази истинска и доста луда история, е предвидена за 21 юли на голям екран, като седмица по-късно – от 28 юли той ще бъде достъпен навсякъде по света на платформата Apple TV+.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *