История, създадена по „реално случили се събития“ – това е доста задължаваща отправна точка, но творческият екип зад новата поредица на Netflix – Painkiller е положил сериозни усилия посланието им да стигне до максимално широк кръг хора. Сюжетът се фокусира върху началото и последствията от опиоидната криза в САЩ и е поставен специален акцент върху маркетирането и повсеместното разпространение на препарата Оксиконтин, възприеман като универсален лек за болка. Поредицата е адаптация по едноименната книга на Бари Мейер и статията „The Family That Built an Empire of Pain“ на Патрик Радън Кийфи, публикувана в New York Magazine.

Семейство Саклър отдвна е синоним на безскрупулно печелбарство – резултат от тяхната дейност е опиоидната епидемия, започнала през 90-те години на ХХ век, като миналия септември филмовият фестивал във Венеция връчи „Златен лъв“ на документалния филм на Лаура Поитрас All the Beauty and the Bloodshed (показан у нас на 27-ия София Филм Фест), посветен на Нан Голдин и нейната дейност като активист срещу фармацевтичните гиганти. В поредицата на Netflix, конструирана от шест едночасови епизода, ще видим Матю Бродерик в ролята на Артър Саклър, един от тримата „патриарси на фамилията, а на Узо Адуба е поверена задачата да се превърне в адвокат от прокуратурата на САЩ, която разследва компанията, производител и основен разпространител на Оксиконтин.

Големият въпрос – кой носи отговорността за разрушаването на стотици хиляди човешки животи, няма как да бъде решен с филми, тв-поредици или организирани акции; необходимо е да се спазват регулациите на държавно и международно ниво, но силата на „големите пари“ си остава главната доминираща власт в ХХ и ХХI век. Дори и само от кадрите в трейлъра става пределно ясно, че Бродерик е чудесен в ролята на Саклър, позиционирал се удобно с компанията си на най-важното място – „между болката и удоволствието“.

Автори, шоурънъри и изпълнителни продуценти на Painkiller са Мицах Фицерман-Блу и Ноа Харпстър, които имат опит с A Beautiful Day in the Neighborhood и Sword Art Online: Last Recollection. Авторът на едноименната книга, вдъхновила сценария, е консултиращ продуцент, в екипа на изпълнителните продуценти са още режисьорът Питър Бърг, авторът на статията в New York Magazine Кийфи, Ерик Нюман и Алекс Гибни. Сред актьорите са още Дина Шихаби, Уест Духовни, Джон Ротман, Кларк Грег, Джак Мълърн, Сам Андерсън, Ана Круз Кейн, Брайън Баркинсън, Джон Алес, Джони Снийд, Тайлър Ритър и Каролина Бартзак. Режисьорът Питър Бърг работи по този сериал в търсене на истината:

Безспорно – опиоидната криза е голямо зло. Нашият разказ е за началото – за съюза между медицината и големите пари, който позволява това да се случи. Един от акцентите, които според мен липсваха в разговора за разпространението на препарата Оксиконтин, е въвеждането на този наркотик в общата медицина. Как Артър Саклър, психиатър от Ню Йорк, чиято специалност са лоботомии, осъзнава, че бъдещето е в хапчетата – и по-скоро в рекламирането на тези хапчета! Става ясно,че който предлага най-добре дрогата си на пазара – той ще спечели най-много.

Painkiller ще се появи в стрийминг-платформата Netflix на 10 август 2023.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment