Една документална творба, която не е изгубила своята актуалност, ще се срещне с широката публика през август – почти година след премиерата ѝ в програмата на Венеция 2022. Милосърдният шпионин (A Compassionate Spy) вече е показван на голям екран в България – филмът беше включен в Документалния конкурс на 27-ия София Филм Фест през март, а разказът е за един от участниците в „Проекта Манхатън“ – Теодор Хол.

Събитията са предадени чрез спомените на съпругата му, с която Хол се среща непосредствено след Втората световна война. Още когато е 18-годишен студент в Харвард, талантливият физик е ангажиран в екипа на Робърт Опенхаймер и в разработването на оръжието, което ще промени хода на историята. След взривяването на двете атомни бомби над Хирошима и Нагазаки, Тед Хол се ужасява от монопола на САЩ върху тази разрушителна сила и решава, че трябва да предаде тайната на Съветския съюз. Той и съпругата му са принудени да живеят под непрестанно наблюдение от правителствените щатски служби.

Двукратно номинираният за „Оскар“ режисьор Стив Джеймс (Баскетболни мечти, Abacus: Small Enough to Jail) пресъздава в своя нов документален филм Милосърдният шпионин дълбоко човешки и вълнуващ разказ – за любовта, интригите и за това докъде могат да стигнат някои хора в стремежа си да спасят света. Разпространението на филма по кината в Щатите ще стартира десетина дни след премиерата на дългоочаквания нов филм на Кристофър Нолан – Опенхаймер; документалният разказ би могъл да допълни успешно картината на времето със свидетелства от част от хората, участвали в страховития „Проект Манхатън“.

Magnolia Pictures планира разпространението на (A Compassionate Spy) в киносалони и VOD на 4 август – два дни преди да се навършат 78 години от взривяването на първата атомна бомба над Хирошима и пет дни преди повторния атомен удар над Нагазаки. Нужно е новите поколения да помнят чутовните, непоправими грешки на предците си и да направят всичко възможно, за да се предотврати евентуалното им повторение от някоя част на безразсъдното човечество…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *