Тази година ще се проведе 20-ото издание на международния фестивал за късометражно кино In the Palace. Фестивалът ще е между 10 и 17 юни в Перник, София, Варна, Бургас и Пловдив.

Над 250 филма ще бъдат показани в рамките на фестивала, като в България се очаква да дойдат над 400 чуждестранни гости. Сред тях ще има автори на филми, режисьори, продуценти и дистрибутори, които ще участват в професионалната част на In the Palace.

Директорът на фестивала Цанко Василев споделя:

Подготвяме се за най-мащабния ни фестивал до момента и затова за първи път ще сме в пет града. Желанието ни е повече хора да могат да се докоснат до късометражното кино. Физическото провеждане ще бъде в Перник и София. В тези два града подготвяме и концерти, срещи с автори и професионалната ни част.

In the Palace e единственият фестивал в страната, сертифициран да номинира професионални късометражни филми за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите „Оскар“. Това са победителите в категориите за най-добър игрален и най-добър анимационен филм от международната състезателна програма, а също и победителят в категорията за най-добър български филм. In the Palace е квалифициран да предлага и студентски филми за Student Academy Awards® – студентските Оскари, както и за испанските награди Goya.

Фестивалът се организира от Фондация „Международен фестивал за късометражно кино In the Palace” и Фондация „Култура Перник” и е подкрепен от ИА „Национален филмов център“, Национален фонд „Култура“ и подпрограма МЕДИА на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *